Politika 05.01.2023.

Stevandić: Srpski stav da bude verifikovan i u međunarodnoj zajednici

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je vrijeme da se isposluje da srpski stav bude verifikovan i u međunarodnoj zajednici, te poručio da Srbi ne smiju biti neodlučni dok nacionalno pitanje na Balkanu ne bude završeno.

On je rekao da je Republika Srpska, koja se drži prilično čvrsto, nezaštićena teritorija srpskog naroda, ali koja je pod međunarodnim ugovorom i sa nacrtanim granicama, dok je Kosovo i Metohija pod određenom okupacijom.

– Dok srpsko pitanje na Balkanu ne bude završeno, mi ne možemo da budemo pospani, neodlučni. Postoje mnoge stvari gdje međunarodni faktori reaguju i djeluju i u Srbiji i u Srpskoj. Mislim da smo dosta toga naučili posljednjih desetak godina i da je vrijeme da podvučemo crtu i isposlujemo da naš stav bude verifikovan i u međunarodnoj zajednici – naglasio je Stevandić.

On je rekao za TV Hepi da se često u zapadnim ambasadama doživi loše njegova izjava da su granice Republike Srpske jedine poslije Drugog svjetskog rata koje su plod međunarodnog ugovora i nacrtane u Evropi.

– Nijedna druga granica nije nacrtana. To je činjenica. A granica reguliše vlasništvo. Moje do granice, tvoje je od granice. Mi nemamo problem da živimo sa tim da poštujemo Federaciju BiH – rekao je Stevandić.

Odgovarajući na pitanje da li je Savjet ministara u opasnosti, poslije izjave
predsjednik SDP BiH i jednog od lidera “osmorke” Nermin Nikšić da se ponovo razgovara sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD Miloradom Dodikom, Stevandić je ocijenio da to pokazuje da je Nikšić sada pod velikim pritiskom “politike sećije” ili “sarajevske čaršije”, te da se veliki novac troši da se obesmisli i podijeli “osmorka”.

– U to su uključene razne paraobavještajene službe vezane za nelegalnog direktora obavještajne službe BiH, a tu je biznis klub fokusiran oko Bakira Izetbegovića i SDA – naveo je Stevandić.

On je dodao da je Nikšić sigurno jedna od prvih meta i da razumije da on traži neku vrstu izlaza iz tog pritiska da bi se vratio pregovorima, nekim novim dogovorom.

– Postoji rješenje i za to da BiH ima ugovor FBiH i Republike Srpske o investicijama, o zemlji, da se to riješi ugovorom strana, da jedni drugima ne smetamo. Možda bi se to u Sarajevu bolje razumjelo – istakao je Stevandić, koji je i predsjednik Ujedinjene Srpske.

Ovako je, ocjenjuje Stevandić, moguće da, zbog tog pritiska, političari “osmorke” koji hoće da smijene SDA sa vlasti postanu neodlučni, da se onda taj proces razvuče i da na kraju nema uopšte formiranih organa na nivou BiH.

– To je cilj SDA. Mi sada samo treba da procijenimo koliko iza toga cilja stoje strani faktori, koliko ambasade moćnih zemljama i njihov uticaj ovdje stoji iza toga. Ali, naše opredjeljenje je da je relevantan sagovornik koji ima većinu u FBiH, a tu sada ima “osmorka” – istakao je Stevandić.

On je ocijenio da je međunarodna zajednica u BiH autor svih kriza, te dodao da se partneri iz “osmorke” iz FBiH nisu oglašavale o pitanjima Dana Republike Srpske – 9. januara i imovine, dok neki stranci nisu počeli da dižu temperaturu.

– Sve krize u BiH su napravile strane sudije Ustavnog suda, poništavajući imovinu i zakone Srpske i visoki predstavnici – rekao je Stevandić.

On je podsjetio da u FBiH postoji tunel “1. mart”, a u Srpskoj auto-put “9. januar”, te ocijenio da, kada u FBiH nauče da žive sa tim onda je u BiH moguć još bolji dogovor, nego što je Dejtonski sporazum.

– Ukoliko ne bude, svi ćemo se bazirati da se držimo Dejtonskog sporazuma, koji nam garantuje teritoriju, ustav, opstanak, ravnopravnosi – rekao je Stevandić.

(Srna)