Politika 05.08.2021.

STEVANDIĆ: U razvaljivanju BiH, Bisera Turković glavna perjanica SDA

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Kluba Srba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić izjavio je da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković glavna perjanica SDA u razvaljivanju BiH.

Stevandić je, reagujući na prisustvo Turkovićeve na inauguraciji novog predsjednika Irana Ebrahima Raisija, rekao Srni da SDA stalno priča da je za multietničku BiH koja vodi računa o svim njenim građanima, ali da u stvarnosti postoji samo SDA, njena politika i političke veze uz pomoć kojih konstantno demonstriraju silu.

“Sa SDA je nemoguće sarađivati, jer su oni u principu samo deklarativno za saradnju, a sve što rade i svaki njihov potez je orijentisan isključivo na bošnjačku politiku i dominaciju i pokazivanje drugima da nisu važni koliko Bošnjaci”, kaže Stevandić.

On ukazuje da Bošnjaci smatraju da samo oni imaju pravo da vode samostalnu politiku, dok ostalim narodima to nije dozvoljeno.

Turkovićeva je razgovarala u Teheranu sa novoizabranim predsjednikom Irana Ebrahimom Raisijem, koga mnogi Iranci i aktivisti za ljudska prava dovode u vezu sa masovnim pogubljenjem političkih zatvorenika osamdesetih godina.

Kabinet srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ogradio se od neovlašćenog djelovanja Turkovićeve u Teheranu.

Savjetnik za spoljnu politiku srpskog člana Predsjedništva Ana Trišić rekla je Srni da Turkovićeva kao ministar ima generalno ovlašćenje da održava kontakt sa svim državama sa kojima BiH ima diplomatske odnose, uključujući Iran, ali je morala da vodi računa o delikatnosti situacije.

Konzervativni klerik Ibrahim Raisi, bivši šef iranskog pravosuđa, izabran je u junu za novog predsjednika Irana.

Smatra se odgovornim za smaknuće vješanjem najmanje 3.000 ljudi. Amnesti internešnel traži da se protiv njega pokrene istraga za zločine protiv čovječnosti i za grubu povredu ljudskih prava.

(Srna/SB)