Politika 15.04.2020.

STEVANDIĆ U TESLIĆU: Zadovoljan realizacijom mjera

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Tima za praćenje sprovođenja mjera Republičkog štaba za vanredne situacije Nenad Stevandić rekao je, nakon današnjeg boravka u Tesliću, da je zadovoljan realizacijom mjera s ciljem sprečavanja širenja virusa korona, kao i karantinskim smještajem u ovoj opštini.

“Јako nam je značajno da se u Tesliću prate klasteri ljudi koji su nosioci virusa i kojih je bilo 15 sa jučerašnjim danom. Јako nam je bitno što su opšte mjere koji propisuje Republički štab za vanredne situacije sprovodene do kraja, kao i one mjere koja svaka lokalna zajednica na osnovu svojih specifičnosti preduzima”, rekao je Stevandić novinarima.

On je zadovoljan i što su na inicijativu lokalnog štaba te mjere realizovane i po zajednicama etažnih vlasnika, što se, kako navodi, različito sprovodi u ostalima lokalnim zajednicama u Srpskoj.

“Broj zaraženih u Tesliću i dalje nije mali u odnosu na veličinu grada, ali se on neće povećavati ukoliko se restriktivne mjere budu kombinovale sa mjerom masovne dezinfekcije, nastavka dezinfekcije i širenja tog kruga, odnosno mjesta koji će biti dezinfikovani, što opštinski štab sprovodi nezavisno od zajednica etažnih vlasnika, vlasnika trgovinskih radnji i smatramo da je to dobro”, rekao je Stevandić.

On je naveo da izuzev Banjaluke i Laktaša sve lokalne zajednice u Srpskoj evidentiraju stagnaciju broja oboljelih.

“Opština Teslić odmah nakon Banjaluke ima jedan od najvećih karantina, nismo naišli ni na kakav problem, čak smo jako zadovoljni što su svi testirani ovdje negativni i što su uslovi boravka u karantinu vjerovatno i najbolji”, rekao je Stevandić.

Direktor Zdravstveno-turističkog centra Banja Vrućica Dragan Bogdanić kaže da je oko 150 lica prošlo kroz teslićki karantin koji se nalazi u hotelu “Posavina” u Banji Vrućici, od kojih je 131 sa područja opštine Teslić.

“Na inicijativu Republičkog štaba civilne zaštite prihvatili smo 19 studenata i šest đaka. Za sada negdje oko 36 lica nije testirano, dok svi ostali jesu”, rekao je Bogdanić, koji je i poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH.

On je najavio i dalji prihvat lica i ukazao da je komunikacija sa članovima opštinskog Štaba za vanredne situacije na zavidnom nivou.

Komandant Štaba za vanredne situacije opštine Teslić Milan Miličević kaže da je današnji sastanak bio vrlo konstruktiva, da je protekao na stručnom nivou, te da su sve mjere republičkog i opštinskog Štaba za vanredne situacije sprovedene.

Epidemiolog u Domu zdravlja Sveti Sava Stojan Smiljanić kaže da su pod nadzorom 84 lica od kojih je 42 smješteno u karantin, iz nadzora su izašla 923 lica, te da je ukupno virusom korona zaraženo 15 lica i da su tri lica oporavljena.

Direktor Doma zdravlja Srđan Danilović kaže da je kod građana urodio plodom apel da se smanje socijalni kontakti i nepotreban dolazak u Dom zdravlja, navodeći da ova ustanova raspolaže sa dovoljnim brojem zaštitne opreme.

(Srna)