Politika 26.01.2022.

Stevandić upozorava na nove pokušaje ugrožavanja bezbjednosti

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da se političkom zloupotrebom pravosudnih institucija ponovo pokušava direktno dovesti u pitanje njegova bezbjednost, navodeći da je Milan Jašarević, koji je uhapšen prije dva dana, najčešće bio njegov vozač, kao šefa Tima za praćenje epidemioloških mjera.

Stevandić je naveo da će zbog toga lica “koja u tome učestvuju smatrati lično odgovornim jer su nesporni krivci za produženo targetiranje i izlaganje medijskom linču, koji služe, ne samo političkoj diskreditaciji, već i za izlaganje direktnoj opasnosti progona, praćenih pozivima na ubistvo koji su dokumentovani”.

“Milan Jašarević je službenik Republičke uprave Civilne zaštite koji je stavljen na raspolaganje Timu za praćenje mjera Republičkog štaba i najčešće je vozio šefa Tima, to jest mene. Opšte je poznato da se u slobodno vrijeme Jašarević uvijek nalazio u mojoj blizini, naročito u Sarajevu kada bi bio izložen brojnim prijetnjama, neprijatnostima ili opasnosti”, naveo je Stevandić.

On je naveo kako ne zna kome je “palo na pamet da Jašarevića, porodičnog čovjeka bez mrlje, povezuje sa bilo čime u bilo kakvoj aferi ili procesu”.

“Sigurno je da se radi ili o nevjerovatnoj greški ili svjesnoj namjeri da se njemu nepotrebno nanese zlo, nastavi moje targetiranje i izlaganje opasnosti, te izazovu i političke afere i implikacije prema meni, što je suprotno ulozi pravosuđa”, istakao je Stevandić.

On je dodao da se u sudske procese nikada nije miješao, kao i da je dobio sve procese kada je podnosio tužbe protiv takvih osoba.

“Nastaviću, ali moram napomenuti da se pored iznošenja laži i kreiranja afera, ovaj put radi i o svjesnom izlaganju riziku moje lične bezbjednosti. To dobro razumiju paraobavještajni centri u Sarajevu i možda se upravo njima ovakvim postupcima šalje važan signal”, istakao je Stevandić.

On je dodao da će preduzeti sve zakonom dozvoljene aktivnosti i upoznati javnost, prijatelje i zainteresovane za obezbjeđivanje pravne i lične sigurnosti, ne samo njega, već svakog građanina Republike Srpske “vezano za zloupotrebu pravosuđa u pravcu pravljenja afera predizbirnog karaktera ili ugrožavanja života”.

“Ovo je posebno važno jer medijsku kampanju takvom pravosuđu vode osobe viseštruko presuđene za iznošenje laži”, tvrdi Stevandić i dodaje da je ovo takođe znak da se “kompletna afera oko Instituta za javno zdravstvo pretvara u predizbornu kampanju sa ciljem diskreditacije nepodobnih ili nezavisnih”.

Napomenuo je da uprkos mnogim prijetnjama i stalnom ugrožavanju bezbjednosti za koje, kaže, postoje brojni dokumenti u nadležnim službama Republike Srpske i BiH, nikad nije imao obezbjeđenje.

(Srna, E.M)