Politika 24.05.2021.

STEVANDIĆ: US ne razmatra novu koaliciju, ali ima razmišljanja o samostalnom nastupu, mimo SNSD-a

ČITANJE: 3 minute

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kazao je da trenutno među opcijama nije pravljenje nove koalicije u RS, ali da ima razmišljanja o samostalnom nastupu, dakle mimo SNSD-a.

Nakon brojnih samostalnih istupa i prijedloga, US kao da je počela samostalni politički nastup van vladajuće koalicije s SNSD-om. Čak je i posljednjim potezima u vezi s povećanjem plata počela da se ponaša kao sindikalni faktor koji postavlja zahtjeve vladi, u kojoj i sama učestvuje.

“Što bi se reklo, nije do nas. Mi jedinstvo ne doživljavamo kao jednoumlje. Imamo svoju prepoznatljivost koju ponosno ističemo. I objektivno, po svim ključnim parametrima smo više nego korektni prema SNSD-u. Ja sam sam preživio užasne napade i targetiranja držeći liniju nacionalne politike koju smo usaglasili i koja je osnov našeg učešća u koaliciji. Da ne spominjem koliko je to značilo za pobjedu 2018. ili mnogo pobjeda 2020, gdje smo podržavali kandidate SNSD-a. Možda sam očekivao, ali nisam tražio neku valorizaciju, a iskreno, nije je ni bilo. SNSD nije podržao nijednog našeg kandidata za načelnike, a drugim partnerima jeste, čak i DNS. Ipak smo pobijedili u opštinama Stanari i Bratunac. Te pobjede su ostvarene da niko nije ružnu riječ rekao o gospodinu Dodiku, a šta su meni govorili bolje da ne pričam”, rekao je.

Kaže da je US oduvijek imala svoju politiku, a u koaliciji su zbog nacionalne politike koju su usaglasili s Miloradom Dodikom i koja je ključna za mnoge stvari u budućnosti.

“O mnogo drugih stvari imamo svoje ponekad drugačije poglede, jer mi nismo klimoglavci i samozadovoljna grupa zbog nekoliko funkcija, već ozbiljni ljudi koji imaju sjajnu infrastrukturu, interakciju s građanima, institucijama, sindikatima, udruženjima i nevladinim sektorom, a to nosi i veću odgovornost”, kaže Stevandić za Srpskainfo.

Istakao je da US ostaje korektna, ali zadržava svoju politiku. Također ističe da opozicija ne nudi nikakav kvalitetan program.

“Na drugoj strani, u radu sadašnje opozicije osim beskrajnih kritika kojim prosto zatrpavaju medijski prostor i dižu napetost, ne vidimo nikakav program, ni po pitanju statusa i nacionalne politike Republike Srpske, a ni po ekonomskim altenativama. Po pitanju plata vidjeli smo da kolege iz opozicije samo huškaju određene fokus grupe i zanimanja protiv vlade ne iznoseći nikakve podatke ili modele, dok smo mi radili konkretne programe, a i kritikovali neka rješenja Vlade. Kritika ima smisla ako želiš da pomogneš. U opozicionom bloku vidimo konkurenciju mnogo narcisa i samokandidovanja i koketiranja s federalnim partnerima. A koga voli Sarajevo, taj ovdje ne pobjeđuje. Zato nema kod nas razmišljanja o novoj koaliciji, ali ima o samostalnom nastupu”, rekao je.

Na pitanje da li to znači da neće u koaliciju za člana Predsjedništva BiH i predsjednika RS-a sa sadašnjim partnerima odnosno SNSD-om, Stevandić je kazao da je o tome još rano govoriti.

“Liste ćemo sigurno imati samostalne, a sve ostalo mora imati ozbiljan plan i analizu – komparaciju s trenutnom situacijom u RS-u i BiH, odnosima i poštovanjem u samoj koaliciji, pozicijom koju prema nama zauzima region i međunarodnim uticajima. Ujedinjena Srpska je već dugo sa ozbiljnim i dobrim konekcijama, kako kod nas, tako i regionalno i šire, te dobijamo informacije sa svih nivoa. Paralelno i nivo naše organizacije i operativnosti raste zajedno s jačanjem infrastrukture. Dugo kontaktiramo s poslovnom zajednicom, mnogim udruženjima i rascjepkanim sindikatima. Naravno, nas ne prate svuda kamere, što je javna tajna, ali zato radimo više i predanije. Ne precjenjujemo se, ali ne damo nikom da nas potcijeni ili nam unaprijed određuje snagu i poziciju, jer trenutno, objektivno, nijedna partija nema blizu 30 posto podrške, niti ima velike razlike u blokovima. Koalicija mora biti programska, a ne samo interesna i funkcionerska”, poručio je, između ostalog, Stevandić.

(SB)