Politika 03.04.2021.

Stevandić: Ustavne promjene mogu samo ako Srpskoj vraćaju vojsku, poreze i carine

ČITANJE: 2 minute

Predsjedavajući Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je da iz perpsektive Republike Srpske ustavne reforme u BiH znači vraćanje Vojske Republike Srpske, poreza, carina, ukidanja Vijeća naroda i rasposivanje referenduma o samostalnosti Srpske.

Srpska zna šta Sarajevo želi kroz ustavne reforme, pa evo neka i oni znaju kako će to izgledati iz naše perspektive, rekao je Stevandić, dodajući da, ako Dejtonski sporazum nije urezan u kamenu onda za Srpsku nije nije sporno ući u ustavne reforme BiH ako će to značiti vraćanje njenih nadležnosti.

Povodom pisma američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji poziva na ograničene ustavne promjene u BiH i ističe da Dejtonski sporazum “nije urezan u kamen”, Stevandić je rekao za Novosti da od završetka rata, sarajevska politika traži saveznika u svijetu da uništi Srpsku. Ako Bošnjaci huškanjem protiv Republike Srpske već deceniju žele da prave novi ustav, onda je svaki pokušaj osuđen na propast. Sarajevo mora znati da Srpskoj niko ne može nametati rješenja, osim srpskog naroda na referendumu – rekao je on.

Predsjednik PDP Branislav Borenović je rekao da je svako otvaranje ustavnih promjena sa nekim velikim očekivanjima veoma opasno za BiH. Očekivati ustavne promjene sa dijametralno suprotnim stavovima, bilo bi otvaranje Pandorine kutije koja može imati nesagledive posledice po BiH. Mislim da Sarajevo treba da shvati da sadašnji Dejtonski principi i ustavni okvir najbolje čuvaju BiH, pa samim tim i Sarajevo – rekao je on.

Borenović je dodao da se o primjeni presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci” može razgovarati, ali da je i to je pitanje za Federaciju BiH.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja kaže da je ustavna materija takve prirode da nijedno nametnuto rješenje ne može opstati.

Šolaja ističe da “jedini način da se obezbijede uslovi da BiH dobije novi ustav, a koji će biti prihvatljiv za sve građane, jeste uz konsenzus svih političkih subjekata i podršku građana”. Sve ostalo kroz nametanje je u startu osuđeno na propast. Toga je svjesna i Amerika, ali ne i Sarajevo – rekao je Šolaja.

(Srna/ N.S)