Politika 20.01.2023.

Stevandić: Ustavni sud ubrzano radi na razbijanju BiH

ČITANJE: 1 minuta

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je Srni da Ustavni sud BiH ubrzano radi na razbijanju BiH, budući da se počeo baviti i pitanjima poput termina zajedničke institucije.

Stevandić je rekao da je nesporno da se institucije na nivou BiH sastavljaju od onih koji se delegiraju ispred entiteta, odnosno Republike Srpske i Federacije BiH, zbog čega ne mogu biti jedinstvene institucije.

“Ustavni sud BiH bi svojim negiranjem da su institucije zajedničke, te iste institucije mogao pretvoriti u privremene”, poručio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, zajedničke institucije BiH se biraju na teritoriji entiteta, a ne na čitavoj teritoriji BiH, nakon čega se sastavljaju.

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana pet Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud BiH je utvrdio da ovaj član u dijelu koji glasi “zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama” nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga je.

U ovoj odluci Ustavni sud je naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice “zajedničke” ispred izraza “institucije” promijenio smisao člana Ustava BiH koji propisuje postojanje isključivo “institucija BiH”.

(Srna)