Politika 30.07.2021.

STEVANDIĆ: Zakon u NSRS evropski, a ne ksenofoban, štiti i Srbe i Bošnjake od “genocidnih” etiketa

ČITANJE: 2 minute

Predsjednik stranke Ujedinjena Srpska Nenad Stevandić izjavio je večeras da je parlament Republike Srpske oborio odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka ne zato što opravdava bilo čije zločine već zato što je ta odluka, kako kaže, u suprotnosti sa Ustavom Bosne i Hercegovine i sa Ustavom Republike Srpske.

Skupština RS je danas po hitnom postupku usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluke Incka o zabrani negiranja genocida, kao i izmjene Krivičnog zakonika kojima se prvi put uvodi krivična povreda ugleda Republike Srpske i njenih naroda, a Stevandić kaže da će biti kažnjavan svako ko bude vrijeđao Srpsku i njene narode, a to znači i Bošnjake, prenose agencije.

– Ako i Bošnjake nazovete genocidnim u Republici Srpskoj, bićete kažnjeni. Nismo donijeli ksenofoban zakon, već zakon koji je u skladu sa evropskim zakonodavstvom – rekao je Stevandić gostujući na TV Pink.

Naveo je da se vodi hajka na Srpsku, ali i na kompletan srpski korpus, da je jedna od meta i Srbija, a da je cilj da Srbi budu optuženi kao negatori genocida.

– To nije istina, mi osuđujemo sve zločine, svi srpski predstavnici su ranijih godina dolazili u Srebrenicu da iskažu pijetet, ali niko od Bošnjaka nije dolazio u Bratunac. Ta haranga ne smije da se zanemeri, jer može da nanese veliku štetu i Srbiji – rekao je Stevandić.

Na pitanje šta ako Bakir Izetbegović ponovi da su Srbi “genocidaši”, Stevandić je kazao da će ga tužiti pred nadležnim tužilaštvom, a ako bude na teritoriji Republike Srpske biće uhapšen.

– Tu više nema nikakve priče, mi ne možemo korak nazad – rekao je Stevandić.

Ukazao je da u Dejtonskom sporazumu piše da visoki predstavnik može da kreira odluke, ali ne da donosi zakone i da je prekršio i bonska ovlašćenja.

Kako kaže, Incko je nasuo benzin na nešto što je već tinjalo i ne postoji nikakvo uporište za tu odluku, sem medijske harange koja, smatra Stevandić, može da proizvede veoma negativne efekte za cijeli srpski korpus.

Naglasio je da se treba boriti na civilizovan način i podsjetio ne izjavu Inckovog nasljednika, Kristijana Šmita da su i Srbi preživjeli grozne stvari u BiH.

– Siguran sam da on to ne bi izjavio da nismo bili dostojanstveni. Moramo se dogovoriti o ovome, kao što je rekao i predsjednik Aleksandar Vučić, kažnjavati sve zločine, ali ne ugrožavati ljudsko pravo na mišljenje – rekao je Stevandić.

(SB)