Politika 16.09.2015.

Stevandić: Zakonski regulisati prava poslanika iz prvog saziva

ČITANJE: 3 minute
stevandic
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je zakonski potrebno regulisati prava izabranih predstavnika Srpske od 1991. do 1996. godine.

Stevandić je rekao da je, nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao navedeno zakonsko rješenje iz parlamentarne procedure, potrebno obaviti širu raspravu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković očekivao je da će navedeni nacrt zakona biti usvojen.

– Imali smo dovoljno glasova za njegovo usvajanje. Međutim, nismo željeli da pravimo polarizaciju među poslanicima iz prvog skupštinskog saziva i boraca- rekao je Višković.

On je naglasio da je na sjednici skupštinskog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu, koji ima devet članova, a od kojih šest nije iz vladajuće koalicije, opozicija mogla da navedeno zakonsko rješenje ne uputi u redovnu proceduru.

– Prema tome, opozicija je mogla na sjednici ovog odbora da obori zakon, ali oni nisu došli na sjednicu, odnosno član iz SDS-a i PDP-a, a onda kažu da je član Odbora iz SNSD-a napustio sjednicu- rekao je Višković, ocijenivši da se opozicija ponaša dvolično.

On je naveo da je navedenim zakonskim rješenjima bila predviđena naknada i za prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

– Ima stvaraoca Republike Srpske koji žive u teškoj situaciji. Oni su prije rata u BiH stvorili Srpsku, a borci su je odbranili- dodao je Višković.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević kaže da navedenim zakonskim rješenjem nije tretiran prvi predsjednik Republike Srpske.

– Sve insinuacije da mu SDS ili ja želimo uskratiti pomoć nisu tačne. Po članu sedam ovog zakona Radovan Karadžić morao bi da uputi molbu generalnom sekretaru skupštine Marku Aćiću da mu izda rješnje i prizna neke zasluge, što je loš početak, lošeg vica- rekla je ona.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo smatra da se navedenim zakonskim rješenjem ne brani interes Republike Srpske. “Da je usvojen ovaj zakon podjele u Srpskoj bile bi još veće”, smatra on.

Poslanik iz prvog sasziva Narodne skupštine Republike Srpske Slobodan Bijelić ocjenjuje da je, povlačnjem iz procedure navedenog zakona, predsjednik Srpske Milorad Dodik mudro reagovao.

– Proteklih dana bili smo svjedoci rđavih namjera polarizacije našeg društva i pokušaja stvaranja raskola stvaralaca i boraca- rekao je Bijelić.

On je napomenuo da su poslanici iz prvog saziva stvorili Republiku Srpsku, a da su je borci odbranili.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je iz skupštinske procedure Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike srpske od 1991-1996. godine, čiji je predlagač.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu Republike Srpske, predsjednik Dodik rekao je da je to uradio u namjeri da se o ovom nacrtu obavi šira rasprava.

– Nacrt zakona povlačim sa ove sjednice parlamenta Srpske. Ukoliko ne bude konsenzusa kroz raspravu koja bi trebalo kasnije da nastane između svih relevantnih faktora u Republici Srpskoj u pogledu konstituisanja jednog opšte prihvatljivog zakona, ja ću isti ovaj zakon ponovo predložiti, jer smatram da je neophodno da se upravo u ovo vrijeme na ovaj način reguliše- istakao je Dodik.

On je konstatovao da je Republici Srpskoj najmanje potrebno da se politički razračunava po ovom pitanju.

(Agencije)