Stevandić: Zakonski regulisati prava poslanika iz prvog saziva

stevandic
Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić smatra da je zakonski potrebno regulisati prava izabranih predstavnika Srpske od 1991. do 1996. godine.

Stevandić je rekao da je, nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao navedeno zakonsko rješenje iz parlamentarne procedure, potrebno obaviti širu raspravu.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković očekivao je da će navedeni nacrt zakona biti usvojen.

– Imali smo dovoljno glasova za njegovo usvajanje. Međutim, nismo željeli da pravimo polarizaciju među poslanicima iz prvog skupštinskog saziva i boraca- rekao je Višković.

On je naglasio da je na sjednici skupštinskog Odbora za boračko-invalidsku zaštitu, koji ima devet članova, a od kojih šest nije iz vladajuće koalicije, opozicija mogla da navedeno zakonsko rješenje ne uputi u redovnu proceduru.

– Prema tome, opozicija je mogla na sjednici ovog odbora da obori zakon, ali oni nisu došli na sjednicu, odnosno član iz SDS-a i PDP-a, a onda kažu da je član Odbora iz SNSD-a napustio sjednicu- rekao je Višković, ocijenivši da se opozicija ponaša dvolično.

On je naveo da je navedenim zakonskim rješenjima bila predviđena naknada i za prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića.

– Ima stvaraoca Republike Srpske koji žive u teškoj situaciji. Oni su prije rata u BiH stvorili Srpsku, a borci su je odbranili- dodao je Višković.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Sonja Karadžić Jovičević kaže da navedenim zakonskim rješenjem nije tretiran prvi predsjednik Republike Srpske.

– Sve insinuacije da mu SDS ili ja želimo uskratiti pomoć nisu tačne. Po članu sedam ovog zakona Radovan Karadžić morao bi da uputi molbu generalnom sekretaru skupštine Marku Aćiću da mu izda rješnje i prizna neke zasluge, što je loš početak, lošeg vica- rekla je ona.

Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miroslav Brčkalo smatra da se navedenim zakonskim rješenjem ne brani interes Republike Srpske. “Da je usvojen ovaj zakon podjele u Srpskoj bile bi još veće”, smatra on.

Poslanik iz prvog sasziva Narodne skupštine Republike Srpske Slobodan Bijelić ocjenjuje da je, povlačnjem iz procedure navedenog zakona, predsjednik Srpske Milorad Dodik mudro reagovao.

– Proteklih dana bili smo svjedoci rđavih namjera polarizacije našeg društva i pokušaja stvaranja raskola stvaralaca i boraca- rekao je Bijelić.

On je napomenuo da su poslanici iz prvog saziva stvorili Republiku Srpsku, a da su je borci odbranili.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik povukao je iz skupštinske procedure Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike srpske od 1991-1996. godine, čiji je predlagač.

Obraćajući se poslanicima u parlamentu Republike Srpske, predsjednik Dodik rekao je da je to uradio u namjeri da se o ovom nacrtu obavi šira rasprava.

– Nacrt zakona povlačim sa ove sjednice parlamenta Srpske. Ukoliko ne bude konsenzusa kroz raspravu koja bi trebalo kasnije da nastane između svih relevantnih faktora u Republici Srpskoj u pogledu konstituisanja jednog opšte prihvatljivog zakona, ja ću isti ovaj zakon ponovo predložiti, jer smatram da je neophodno da se upravo u ovo vrijeme na ovaj način reguliše- istakao je Dodik.

On je konstatovao da je Republici Srpskoj najmanje potrebno da se politički razračunava po ovom pitanju.

(Agencije)

Svijet se sprema za novu valutu, koja prijeti da pokori američki dolar

Digitalizacija donosi neslućene mogućnosti, kao što je praćenje i najmanje transakcije svakog građanina Kine. To bi uskoro moglo da se prenese na cijelu planetu. Svijet se užurbano priprema za digitalni juan (e-yuan). Još se ne zna kada će tačno elektronska verzija papirnate kineske valute postati naširoko dostupna, ali reakcije ne izostaju. Priču je dodatno pogurala

Sud prvi put priznao pogoršano zdravstveno stanje generala Mladića

Odbrana generala Ratka Mladića zadovoljna je odgađanjem statusne konferencije pred sudskim Mehanizmom u Hagu, ali ističe da je prvi put medicinska služba tog suda priznala da se generalu, koji je nedavno imao operaciju polipa debelog crijeva, još pogoršalo zdravstveno stanje, rekao je Srni generalov sin Darko Mladić. – To sad ide sve u lošem pravcu.

Vozom iz Kine stiglo još 300 tona medicinske opreme u Srbiju

U Srbiju je danas vozom iz Kine stiglo 300 tona medicinske opreme – 16 miliona nemedicinskih maski, 7,8 miliona medicinskih maski, 230.000 zaštitnih odijela i 5.000 beskontaktnih toplomjera, a prevoz i kompletnu opremu platila je Srbija, saopštila je Vlada Srbije. Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da voz, koji je stigao iz Kine novim

MOŽE DA BUDE KOBNO Stručnjaci upozoravaju da su maske opasne za djecu mlađu od dvije godine

Nošenje zaštitnih maski tokom pandemije korona virusa postalo je svakodnevica za milione ljudi širom svijeta, ali ih ne bi trebala nositi djeca mlađa od dvije godine, upozoravaju iz Asocijacije pedijatara Japana.  Zdravstvene vlasti Japana takođe potiču ljude da nose maske, ali pedijatrijski stručnjaci upozoravaju roditelje da ih ne ne stavljaju bebama do dvije godine, naročito

Kamionet sletio sa puta Prijedor – Banjaluka i prevrnuo se

Teretno motorno vozilo mercedes sletjelo je danas sa puta časova na magistralnom putu Prijedor-Banjaluka, u mjestu Kamičani. Vozilom je upravlja bio Z.M. iz Banjaluke, potvrdila je infoprijedor.ba za Zvezdana Alendarević, portparol PU Prijedor. Kako javlja infoprijedor.ba, nezgoda je prijavljena oko 13,30 časova. U nezgodi nije bilo povrijeđenih, a uviđaj su obavili policijski službenici PS za