Vijesti 14.07.2020.

STEVANDIĆ: Zdravstveni sistem funkcioniše

ČITANJE: 1 minuta

Iako postoji veći broj zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj, pokazatelji govore da se odlično nosimo sa pandemijom. Ono što je najvažnije, pacijentima nije nedostajao krevet, respirator, što znači da zdravstveni sistem funkcioniše, istakao je Nenad Stevandić, šef Tima za praćenje preporuka i mjera Republičkog štaba za vanredne situacije.

On je naglasio da je održavanje distance i poštovanje mjera najvažnije, te da kao što se krajem aprila i početkom maja uspjela zaustaviti pandemija, važno je kako kaže, da se vratimo tim navikama.

Istakao je da danas u Republici Srpskoj ima 196 hospitalizovana pacijenta, ali da za razliku od prvog vala, ovaj put je nešto manje u Banjaluci, a teret podnose sve bolnice u Srpskoj.

Kako kaže, odnos testiranja, i broja zaraženih je oko 15 do 20 odsto, što je loš trend, ali tako je u cijelom regionu.

“Od ovog virusa svako može da oboli, i svako može da premine. Primjetili smo da se stariji ljudi mnogo više pridržavaju od mlađih (25-40 godina)”, rekao je Stevandić za RTRS.

On je ponovio da Republika Srpska ima veliki dovoljno testova, iako su podaci loši, i apelovao na stanovništvo da se drži distanca, i poštuju sve propisane mjere.

(A.M/banjaluka.net)