Politika 20.04.2022.

Stevanović: Antidejtonsko djelovanje međunarodnih zvaničnika produbilo političku krizu u BiH

ČITANJE: 1 minuta

Svojim antidejtonskim i antiustavnim djelovanjem pojedini međunarodni zvaničnici u BiH doprinijeli su pogoršavnju političke situacije, jačanju tenzija između državotvornih entiteta i konstitutivnih naroda, izjavila je danas Spomenka Stevanović, zamjenik predsjednika DEMOS-a.

Ona je upozorila da je nametanje brojnih odluka dovelo u pitanje održivost dejtonskih rješenja i dodatno derogiralo Ustav BiH.

“Politika aktuelnih vlasti u Republici Srpskoj jeste i treba biti borba za očuvanje ustavne arhitekture BiH, sadržane u Ustavu BiH, njegovom slovu i normama koje proizlaze iz njega”, rekla je Stevanovićeva.

Ona je naglasila da DEMOS podržava sve one aktere na političkoj sceni Republike Srpske i BiH, koji proklamuju politiku očuvanja ili povratka izvornih načela i normi Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“DEMOS smatra da je održiva i jedino moguća ona i onakva BiH koju je proklamovao i legalizovao Dejtonski mirovni sporazum. Bilo koja i bilo kakva druga i drugačije uređena BiH nije moguća i nije održiva”, poručila je Stevanovićeva.

Prema njenim riječima, DEMOS traži od svih aktera na političkoj sceni Republike Srpske da vode politiku povratka izvornim načelima Dejtona jer je to nasušna potreba ne samo Republike Srpske, nego i BiH, pa i regiona, a ne politički hir ili inat prema bilo kome.

(Srna/ N.S)