Vijesti 04.05.2019.

ŠTIĆENICI DOMA TRAŽE KROV NAD GLAVOM Barake u Lazarevu nada mladima bez roditeljske brige

ČITANJE: 4 minute

Mladima koji nakon školovanja napuštaju Dom za nezbrinutu djecu, nada za privremeni smještaj dok se ne snađu mogla bi biti jedna od baraka u banjalučkom naselju Lazarevo. 

U Domu „Rada Vranješević“ žele da pokrenu uslugu stanovanje uz podršku, upravo za ovu kategoriju mladih ljudi, za koje još ne postoji sistemsko rješenje koje bi im osiguralo stalan posao i krov nad glavom kada steknu dovoljno godina da moraju napustiti institucionalni smeštaj, a još nisu dovoljno prpremljeni za sve što samostalni život nosi.

Predstavnici Doma obratili su se sa zahtjevom banjalučkom Centru za socijalni rad da im dodijeli na korištenje neki od stanova sa kojima rukovode, kako bi tu ubuduće mogli da žive njihovi štićenici nakon punoljetstva.

Štićenici u Domu mogu boraviti sve dok se obrazuju, znači do 26. godine ukoliko studiraju, u suprotnom, odmah poslije srednje škole moraju napustiti Dom.

– Kompletan program stanovanja uz podršku predstavili smo Gradskoj upravi, a oni su nas uputili na Centar za socijalni rad koji je nadležan za stambene jedinice, da razmotre koje od njih bi se mogle koristiti za ovu uslugu. Mi smo tražili da nam dodijele dva stana, obzirom da bismo voljeli mlade da razmjestimo po polu, ali za početak bi bilo dobro da dobijemo makar jedan, da pokrenemo projekat i nakon godinu dana vidimo rezultate. Nadamo se pozitivnom odgovoru – rekao je direktor Doma Vladimir Kajkut.

Prema dostupnim podacima Centra za socijalni rad, ova ustanova trenutno rukovodi sa 12 stanova, a u pitanju su sve barake u naselju Lazarevo. Evidentno je takođe i da su mnoge od ovih baraka u lošem stanju i da ih je potrebno renovirati.

Mada novca za sanaciju nemaju, Kajkut ipak veruje da bi brzo našli donatore za pomoć ovoj kategoriji mladih ljudi, ukoliko bi im stanovi bili dodijeljeni.

– Italijanska nevladina organizacija “Luciano Lama”, koja je partner u projektu, obezbijedila je štićenicima 11.500 evra za troškove ishrane i komunalija za prvu godinu života, Dom radnu snagu koji će obilaziti mlade i zajedno sa njima raditi na osamostaljivanju, dok bi sindikat nauke radio na pronalasku posla za taj period dok oni borave u zajedničkim stanovima. Što se tiče renoviranja, vjerujem da bismo sa partnerima lako našli donatore koji bi pomogi oko opremanja prostorija, ljudi se uvijek odazovu jer je ovdje ipak riječ o djeci bez roditeljskog staranja – optimističan je on.

Iz Centra za socijalni rad Banjaluka juče nismo dobili odgovor o ovom zahtjevu Doma, a podaci o stanovima kojima raspolažu mogu se pročitati u zvaničnom izvještaju dostavljenom Skupštini grada.

– Od ukupno 22 stana, na kojima je JU CSRBL ranije bio nosilac prava raspolaganja i davanja na korištenje, 12 stanova sa  spiska, u zemljišno knjižnoj evidenciji je zavedeno kao svojina Grada. CSRBL bi u budućnosti trebao zadržati svoju ulogu u njihovoj dodjeli korisnicima na korištenje. Problem predstavlja činjenica da pojedine od ovih stanova koriste, još od ranije, lica koja nisu korisnici prava kod ovog Centra. Sa ovom činjenicom su već upoznati predstavnici Grada – navodi se između ostalog u ovom dokumentu.

Za preostalih deset stanova, dodaju, provjere su još u toku, pa nije jasan njihov vlasničko – pravni status, odnosno da li će se voditi kao vlasništvo CSRBL ili Grada.

– Ovo je prije svega važno radi pravilnog knjiženja stanova u knjigovodstvenoj evidenciji ustanove, ali i radi definisanja drugih otvorenih pitanja, od kojih su svakako najvažnija: investiciono održavanje stanova i definisanje uloge Centra u budućem periodu u postupku dodele stanova u zakup i na korištenje socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Drugo važno pitanje, koje je takođe potrebno riješiti u saradnji sa Gradom, predstavlja poprilično loše opšte stanje ovih stanova, izazvano njihovom dotrajalošću, dugogodišnjim korištenjem bez adekvatnog održavanja i saniranja oštećenja nastalih usled korištenja i uticaja vremenskih nepogoda u prethodnom periodu. Izuzetak predstavljaju isključivo stanovi u kojima su sami korisnici našli načina i sredstava da sami saniraju oštećenja koja su se javljala – piše u izvještaju Centra.

Prioriteti su drugi

Iz Gradske uprave su poručili da nemaju stanova, ni kuća na raspolaganju koje bi mogli dodijeliti Domu za ovu svrhu, jer im je priritet zbrinjavanje boračkih porodica i ratnih vojnih  invalida.

– Ideja Doma je dobra, ali grad po zakonu mora da rješava stambeno pitanje porodica poginulih i RVI. Trebaće desetine, možda i stotine stanova za ove kategorije i sve što se oslobodi ide priotritetno za te potrebe, po nekim rang listama koje postoje još iz 2008. godine – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

(Srpskainfo)