Biznis 15.04.2016.

Stigao je Chrome 50, evo šta nam sve donosi

ČITANJE: 1 minuta
chrome
Stabilna verzija 50 jednog od najpopularnijih internet pretraživača predstavlja prilično značajnu nadogradnju i to za platforme Windows, Linux i Mac. Chrome 50 donosi bolji sistem za obaviještenja, a odnosi podršku za Windows Vista i XP operativne sisteme.

Beta, dev i alpha izdanja ‘pedesetice’ su bila dostupna već neko vrijeme, a u Googleu su ga pametno iskoristili polirajući pretraživač. Krajnji korisnici možda neće primjetiti apsolutno sve izmjene, jer ih je dobar dio usmjeren na developere i poboljšanja performansi u različitim uslovima korišćenja.
Vrlo bitan podatak stiže za vlasnike Windows Vista, Windows XP i OS X Mavericks računara – jer oni neće moći da instaliraju ovo najnovije izdanje internet pretraživača Chrome. Nije riječ o nekom iznenađujućem potezu iz Googlea – stvar je bila najavljena još ranije.

Što se tiče sigurnosnih zakrpi, u v50 ih je mnoštvo. Ipak, od bitnijih stavki vredi izdvojiti zakrpe za dvije visoko kritične sigurnosne rupe i pet sigurnosnih propusta označenih kao srednjeg prioriteta. Google je ovom prilikom ‘iskeširao’ 18 hiljada dolara onima koji su pronašli probleme u pretraživaču.

I dok je većina nadogradnje zapravo ‘iza kulisa’, korisnici će itekako primjetiti jednu stvar – novi sisten obaviještenja. Obavještenja će sada moći da sadrže dodatne radnje koje će korisnici moći da odaberu po želji. Chrome 50 moguće je preuzeti automatskom nadogradnjom pretraživača ili na ovom linku.

(Agencije)