Vijesti 23.01.2016.

Stigao odgovor: BiH 15. februara predaje zahtjev za članstvo u EU

ČITANJE: 3 minute
clanstvo eu bih
BiH je dobila datum za predaju zahtjeva za članstvo u EU. Istorisjki dan za BiH je 15. februar 2016. godine, piše Večernji list BiH.

Ovim je BiH napravila najveći iskorak do sada, još od potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995. godine. Najveći je ovo događaj kada su u pitanju evropske integracije, ali i svi drugi procesi kada je riječ o BiH.

Nakon niza teških godina, kada je BiH nazadovala, konačno je učinjen napredak, prije svega, prošle godine koja je značila prekretnicu.

Uručenje zahtjeva

U ime  Holandije, zemlje predsjedavajuće EU, stiglo je službeno obavještenje s potvrdom datuma u čijem smo posjedu i ekskluzivno donosimo njezin sadržaj, piše Večernji list BiH.

-S obzirom na vaše pismo od 14. januara 2016. godine, mogu vas obavijestiti kako će ministar spoljnih poslova Kraljevine Holandije Bert Koenders rado primiti zahtjev Bosne i Hercegovine za članstvo uime Evropske unije, Predsjedništva Savjeta Evropske unije. Vrijeme prijave je opsežno raspravljano na najvišim razinama između naših zemalja i predlažemo da se formalno podnošenje zahtjeva upriliči u ponedjeljak, 15. februara 2016. godine, u Briselu- stoji, između ostaloga, u pismu koje je u ime Holandije, zemlje koja predsjedava Evropskom unijom, potpisao Pieter de Gooijer, stalni predstavnik Kraljevine Holandije.

Uz to, detaljno je precizirano i mjesto i vrijeme uručenja zahtjeva za članstvo BiH u Europsku uniju. U ime Bosne i Hercegovine zahtjev će predati predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, a, planirano je, kako stoji i u pismu, da zahtjev u ime Holandije primi ministar spoljnih poslova Bert Koenders.

Prema saznanjima, 15. februara, tokom predaje zahtjeva za članstvo, uz Čovića i Koendersa, bit će i visoka predstavnica Evropske unije za spoljne poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica EU komisije Federika Mogerini te povjerenik za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

Toga dana, 15. februara 2016. godine, u Briselu se održava i ministarski sastanak, tako da je ovaj datum time i važniji, te prilika za razgovore. Uprkos snažnim otporima, kako iz BiH tako i od dijela evropskih lidera, predstavnici BiH su uspjeli izboriti datum za predaju zahtjeva za članstvo u EU i time otvoriti novu stranicu istorije za BiH, onu evropsku.

Ispunjavanje obaveza

Prema saznanjima iz Brisela, EU očekuje od BiH da do datuma predaje zahtjeva za članstvo pokaže vidnu radnu aktivnost za rješavanje pitanja Koordinacijskog mehanizma i prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu), piše Večernji list BiH.

Prema saznanjima, predstavnici vlasti u BiH užurbano rade na rješavanju ovih pitanja, kako Predsjedništvo s jedne strane tako i Savjet ministara s druge.

Iduće sedmice bi svi ovi detalji trebali biti posloženi.

Nakon predaje zahtjeva u ponedjeljak, 15. februara, u Briselu za BiH tek slijedi težak posao.

Važne reforme, ispunjavanje preostalih obveza, prilagođavanje evropskim standardima… Jer zemlja koja želi pristupiti EU podnosi zahtjev za članstvo Savjetu koje potom od Komisije traži mišljenje o tome je li država podnositelj zahtjeva sposobna ispuniti Kopenhagenske kriterije koji uključuju tržišnu privredu, stabilnu demokratiju i vladavinu prava te prihvatanje cijelog zakonodavstva EU i evro.

(Vecernji.ba)

Oznake: Dragan Čović