Svijet 25.01.2023.

Stigla prva reakcija Rusije na slanje tenkova Ukrajini

ČITANJE: 1 minuta

Ruska ambasada u Njemačkoj saopštila je da je odluka Berlina da odobri isporuku tenkova Leopard 2 Ukrajini “izuzetno opasna” i da će eskalirati sukob “na novu razinu”.

Ambasada je u saopštenju navela da odluka znači da Njemačka napušta svoju “istorijsku odgovornost prema Rusiji” koja proizlazi iz nacističkih zločina u Drugom svjetskom ratu.

“Ova izuzetno opasna odluka podiže sukob na novi nivo i protivrječi izjavama njemačkih političara o nespremnosti da Savezna Republika Njemačka bude uvučena u njega”, rekao je ambasador Sergej Nečajev.

Njemača će isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a cilj je formiranje dvije tenkovske jedinice koje bi djelovale u sklopu ukrajinskih oružanih snaga, priopšteno je u Berlinu.

“Njemačka će Ukrajini isporučiti 14 tenkova Leopard 2, a istovremeno će dozvoliti isporuku Leoparda iz drugih zemalja Ukrajini”, rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt.

On je rekao kako je kancelar Olaf Šolc saopštio ovu odluku na redovnoj sjednici vlade u srijedu i kako je ona donesena nakon “intenzivnih dogovora s njemačkim partnerima u Evropi i na međunarodnom planu”.

“Ova odluka slijedi našu liniju podrške Ukrajini i mi i dalje djelujemo u prisnoj međunarodnoj saradnji”, rekao je Šolc, prema saopštenju.

Ostale tenkove za popunjavanje jedinica trebalo bi isporuče evropski partneri koji u sklopu svojih oružanih snaga takođe posjeduju tenkove Leopard 2. Unutar Bundesvera oklopni bataljon je sastavljen od 44 tenka.

(Agencije)