Vijesti 12.07.2016.

Stiglo 72.914 zahtjeva za provjeru podataka

ČITANJE: 1 minuta

U Odjeljenje za opšte poslove stiglo je 72.914 zahtjeva za provjeru podataka iz matičnih knjiga, a lani su ukupno obavljene 132.752 takve provjere.

– Sezonu godišnjih odmora građani, u pravilu, koriste da bi sredili svoju dokumentaciju, tako da smo samo u maju i u junu primili 31.725 zahtjeva, što je 50 odsto više u odnosu na prva četiri mjeseca ove godine – kazao je načelnik ovog odjeljenja Slavko Tanasić.

Objasnio je da su zbog povećanog obima posla kao i prethodnih godina od sredine maja uveli i rad vikendom.

– Trudimo se da sve zahtjeve, kojih na dnevnom nivou pristigne oko hiljadu, riješimo u roku što približnijem zakonskom. Rok za provjeru podataka iz matičnih knjiga je tri dana od dostavljanja zahtjeva. Zbog toga matičari svaki vikend, isključivo, obavljaju samo ovu vrstu poslova i na taj način, bez prisustva stranaka, postiže se maksimalna efikasnost – naveo je Tanasić.

Dodao je da je iz dosadašnje prakse matičara uočeno da se kod određenog broja građana ne slažu podaci o ličnom imenu, imenima roditelja te datumi rođenja koji su upisani u matične knjige, sa istim u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

– U pojedinim slučajevima u upisima u matične knjige rođenih nema evidentiranog JMB zato što nadležni organ, koji ga je odredio, nikada isti nije dostavio matičnoj službi u mjesto rođenja tog lica – naveo je Tanasić.

(Glas Srpske)