Vijesti 27.05.2020.

STIGLO PREOSTALIH 20 RESPIRATORA: Na aerodromu nema nikoga iz FUCZ-a i Vlade (VIDEO)

ČITANJE: 2 minute

Mjesec i dva dana nakon što je došlo 80 kineskih respiratora, danas je stigao i ostatak medicinskih aparata koji su plaćeni ukupno 10,5 miliona KM. U proteklom periodu ovi respiratori su postali top tema u BiH.

 

Danas ističe i dozvola za uvoz medicinske opreme firmi “Srebrena malina” tako da pošiljka dolazi u posljednji čas.

Prema ugovoru kojeg je objavio portal Klix rok isporuke 100 respiratora bio je 15. april. No, prva tura od 80 komada je stigla 10 dana nakon roka (25. aprila), dok je pošiljka kompletirana tek danas – skoro mjesec i po dana kasnije.

Nepoznato je šta će biti sa respiratorima s obzirom da se i dalje ne zna da li će uvoznik imati finansijska sredstva da plati PDV kako bi respiratori mogli izaći iz carinskog nadzora.

Interesantno je da predstavnici Federalne uprava civilne zaštite i Vlade FBiH danas nisu bili na sarajevskom aerodromu kako bi dočekali 20 respiratora za koje je vještačenjem utvrđeno, kako je navelo Tužilaštvo BiH, nisu namijenjeni za upotrebu na jedinicama intenzivne njege.

Vlasnik firme Fikret Hodžić je javno kazao da nema novca da plati PDV te je tražio od Suda BiH da mu se odobre sredstva kako bi izmirio obaveze. No, to se nije dogodilo i sredstva će biti blokirana do okončanja postupka, saopšteno je ranije iz Tužilaštva BiH i SIPA-e.

Sigurno je da će i ovih 20 respiratora biti predmet istrage Tužilaštva BiH i SIPA-e te se očekuje da u narednim danima ova afera dobije i zvanično osumnjičene osobe.

U proteklom periodu izvršeni su pretresi prostorija Vlade FBiH, FUCZ-a, “Srebrene maline”, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Privredne banke gdje su izuzeti dokumenti koji bi trebali pomoći u rasvjetljavanju ovog slučaja.

(Klix)