Vijesti 20.03.2016.

Stiglo proljeće: Sunčano u toku dana

ČITANJE: 2 minute
proljece
Proljeće je stiglo u 5.30 časova. Prvi dan proljeća trajaće 12 časova i 10 minuta. Sunce je izašlo u 5.54, a zaći će u 18.04 časova, rečeno je iz Univerzitetskog astronomskog društva Banjaluka. Istovremeno, za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počela je jesen.

Zanimljivo je da je ove godine proljeće počelo najranije još od 1896. godine, zato što se tropska i kalendarska godina razlikuju.

– Tropska godina traje 365 dana i šest časova, dok kalendarska traje 365, a prestupna 366 dana, te će svake naredne prestupne godine proljeće dolaziti ranije- rekao je Srni član Univerzitetskog astronomskog društva Banjaluka Nemanja Rakić.

Prema njegovim riječima, najraniji početak proljeća biće 2096. godine, te će 19. marta nastupiti u 15.03 časova.

Ove godine proljeće će trajati do 21. juna, kada 34 minuta poslije ponoći, prema ljetnom računanju vremena, počinje ljeto.

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas prije podne preovladavaće toplo i sunčano vrijeme, a popodne i uveče očekuje se naoblačenje koje će u noći donijeti slabu kišu ponegdje na zapadu i jugu.

Najviša dnevna temperatura iznosiće od 13 do 19 stepeni Celzijusovih.

Jutro je svježe i pretežno vedro, sa sumaglicom i maglom samo ponegdje oko rijeka i u kotlinama, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana biće toplo i pretežno sunčano. Kasnije popodne naoblačenje na zapadu i jugu, a uveče i u noći u ovim predjelima će ponegdje početi da pada slaba kiša.

Prije podne duvaće slab vjetar, poslije podne uglavnom umjeren zapadni i jugozapadni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Temperatura vazduha u 7.00 časova: Kupres i Sokolac minus četiri, Bjelašnica, Gacko i Livno minus dva, Han Pijesak i Sanski Most minus jedan, Bihać, Prijedor i Višegrad nula, Banjaluka, Doboj i Ivan-sedlo jedan, Sarajevo i Tuzla dva, Bijeljina, Srebrenica, Zvornik tri, Gradačac pet, Mostar i Trebinje šest i Neum osam stepeni Celzijusovih.

(Agencije)