Vijesti 16.03.2016.

Stipendije grada Banjaluke od 130 do 250 KM

ČITANJE: 2 minute
STUDENTI
Prvu od ukupno deset stipendija u akademskoj 2015/2016. godini, koje grad finansira iz budžeta, dobio je 361 student.

Potvrdila je ovo “Glasu Srpske” načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti Ljubinka Dragojević napomenuvši da je za studentske stipendije iz budžeta grada obezbijeđeno 526.900 KM.

– Davno smo završili obradu zahtjeva ali nismo ranije mogli početi sa isplatama stipendija zbog konkursa koji objavljuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske. Veliki broj studenata je konkurisao na oba mjesta, ali mogu primati samo jednu stipendiju. Kada su uvidjeli da su njihovi zahtjevi odobreni na oba mjesta veliki broj se opredijelio za republičku stipendiju i morali smo čekati da oni dostave molbe da se skinu sa liste stipendista grada. Takvi zahtjevi stizali su do sredine prošle sedmice a kada smo riješili spiskove pristupilo se isplati – kazala je Dragojevićeva.

Napomenula je da stipendije prema socijalnom statusu i za uspjeh na studiju iznose po 130 KM, a za deficitarna zanimanja 250 KM.

– Na konkurs na stipendije grada prijavilo se 484 studenata. Od ukupnog broja zahtjeva odobreno je 405 a 79 je odbijeno. U međuvremenu, 44 studenta su odustala od stipendije, tako da će ove godine biti stipendirano 361 student – kazala je Dragojevićeva.

Navela je da je od ukupnog broja studentskih stipendija, 273 su dodijeljene prema socijalnom statusu, 40 na osnovu uspjeha na fakultetu i 48 za deficitarna zanimanja.

Prva rješenja o stipendiranju studenata uručio je 22. januara gradonačelnik Slobodan Gavranović i tada je najavljeno da će isplata studentskih stipendija početi u martu i to kroz deset jednakih mjesečnih rata.

U akademskoj 2014/2015. godini grad je stipendirao 369 studenata a sve su isplaćene do sredine novembra prošle godine.

Primalac stipendije koja se predstavila samo kao Ana istakla je da stipendije bez obzira da li su gradske ili republičke dobro dođu studentima.

– S jedne strane to je priznanje za postignute rezultate a s druge strane novac dobro dođe za pokrivanje troškova studiranja koji nisu mali. Zadovoljni smo što grad Banjaluka i Republika Srpska vode računa o nama akademskim građanima – kazala je Ana.

Ljubinka Dragojević je podsjetila da je isplata 1.166 učeničkih stipendija za školsku 2015/2016. godinu počela u decembru prošle godine.

– One se isplaćuju u kontinuitetu svakog mjeseca. Bez obzira na situaciju u kojoj se nalazio budžet grada isplata stipendija nikada nije bila sporna niti su pojedinačni iznosi umanjivani – kazala je Dragojevićeva.

(Glas Srpske)