Vijesti 08.02.2017.

Stipendije najveće u Banjaluci, najmanje u Rogatici

ČITANJE: 2 minute

Najbolji studenti i srednjoškolci u Srpskoj koji će dobiti stipendije u većini opština i gradova su već odabrani, a najveću podršku i ove godine imaće mladi u Banjaluci i Bijeljini, dok su Rogatičani i dalje na začelju.

Prema podacima lokalnih zajednica novo lokalno rukovodstvo pokazalo je veće interesovanje za studente, pa je u budžetima za ovu godinu u pojedinim opštinama ta stavka gotovo uduplana.

To je obradovalo mnoge studente i đake, zbog, kako kažu, veće šanse za stipendije i boljeg džeparca, sa kojim će lakše nabaviti udžbenike i druge potrepštine za školovanje.

Za đačke i studentske stipendije Gradska uprava u Banjaluci ove godine planirala je 1,5 milion KM, za oko 70.000 maraka više u odnosu na godinu dana ranije.

– Iako je iznos za stipendije ove godine povećan, visina po đaku i studentu će ostati na prošlogodišnjem nivou, ali zato će broj stipendista biti veći. Pa će tako srednjoškolci dobijati 80 KM, dok su za deficitarna zanimanja duplo veće – rekli su u Gradskoj upravi Banjaluka.

Dodali su da su stipendije za studente od 130 do 250 KM.

Studentkinja Jelena Pikelja iz Banjaluke ističe da joj 130 KM mnogo znači, te da ne zna kako da bi dogurala do treće godine studija da joj nije tih primanja.

– Roditelje školuju brata, sestru i mene, a samo otac je zaposlen. Sreća pa i sestra, koja je drugi razred Ekonomske škole, prima stipendiju – rekla je ona.

BANjALUKA

* srednjoškolci 80 KM, deficitarna zanimanja 160 KM

* studenti 130 KM,  deficitarna zanimanja 250 KM

BIJELjINA

* srednjoškolci 80 KM

* studenti od 170 do 221 KM

PRIJEDOR

* srednjoškolci 70 KM

* studenti 120 KM

ZVORNIK

*studenti 100 KM

PRNjAVOR

* srednjoškolci 70 KM

* studenti 100 KM

ROGATICA

* srednjoškolci 50 KM

* studenti 130 KM

DERVENTA

* srednjoškolci 70 KM

* studenti 110 KM

FOČA

* studenti od 80 KM do 100 KM

VIŠEGRAD

* studenti 120 KM

DOBOJ

* srednjoškolci i studenti (djeca poginulih boraca) 120 KM

TREBINjE

* Visina stipendija još nije utvrđena

ISTOČNO NOVO SARAJEVO

* Nije utvrđeno koliko će biti izdvojeno novca

(glassrpske.com)