Politika 10.07.2021.

“ŠTITIĆEMO SVAKI PEDALJ RS OD REŽIMA”: Glavni odbor PDP-a zasjedao u Kozarskoj Dubici

ČITANJE: 3 minute

„Mi danas, kao i u prethodnom periodu jasno insistiramo da se u ovoj, neizbornoj, godini donese novi Izborni zakon kojim bi se unaprijedilo izborno zakonodavstvo kako bismo imali zakonite, fer i poštene izbore u oktobru naredne godine, kao ključni preduslov da imamo stabilno društvo u kojem će institucije biti u službi svih građana i raditi svoj posao“, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović prije sjednice Glavnog odbora stranke, koji je održan u Kozarskoj Dubici, saopšteno je iz ove partije.

Borenović kaže i da je neophodno izvršiti reformu pravosuđa i uspostaviti punu vladavinu prava:

„Sve kriminalne i koruptivne radnje moraju da budu adekvatno sankcionisane od strane pravosuđa koji će biti u službi svih građana podjednako, bez obzira na političku ili statusnu pripadnost“, rekao je Borenović.

On je istakao da će na Glavnom odboru biti ponovljen stav da je PDP izuzetno nezadovoljan načinom na koji se vlast odnosi prema najvećim izazovima i problimima, poput upravljanja situacijom sa virusom korona:

„Imali smo neadekvatnu i zakašnjelu reakciju pri nabavci vakcina, kao i brojne afere i zloupotrebe javnih nabavki tokom pandemije. Neodgovornost vlasti je dovela do toga da danas nekoliko desetina hiljada ljudi čeka revakcinaciju, dok po običaju, nespremni čekamo šta će nas zadesiti sa prijetećim novim sojevima virusa. Izražavamo ogromnu zahvalnost Republici Srbiji koja je omogućila vakcinaciju za sve građane i Republike Srpske i BiH“, rekao je Borenović.

Borenović je još jednom izrazio osudu zbog enormnog zaduživanja Republike Srpske na stranom tržištu po kamatnim stopama koje su mnogo više od trenutnog stanja na svjetskom tržištu kapitala, što, kako kaže, pokazuje da vlast ne zanima interes građana, nego samo mogućnost da privilegovani pojedinci i preduzeća ostvaruju ogromne zarade.

On je dodao da je, nakon što su postignuti dogovori i usaglašeni principi djelovanja sa koalicionim partnerima, veoma važno da se na jesen ove godine dođe do zajedničkih kandidata za inokosne pozicije:

„Mi insistiramo na zajedničkim kandidatima opozicije kada su u pitanju kandidati za predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH i da 2. oktobra sljedeće godine zajedno konačno smijenimo ovu nenarodnu vlast koja je napravila ogromnu štetu Republici Srpskoj i njenim građanima“, kaže Borenović, dodajući da PDP osuđuje povećanje budžeta zajedničkim institucijama BiH, koji je isključivo potrošnog karaktera, jer će na taj način biti manje novca za budžet Repzblike Srpske.

Govoreći o političkoj situaciji u Kozarskoj Dubici, gdje je održana sjednica Glavnog odbora PDP-a, rekao je da mjesto održavanja sjednice govori o opredjeljenju PDP-a da štiti svaki pedalj Republike Srpske od režima koji želi da je unakazi:

„Pritiscima i prijetnjama režim pravi ogromnu štetu Republici Srpskoj i to se pokazuje i ovdje u Dubici, slobodarskom kraju, koji je vijekovima pokazivao kako se brani sloboda i čuva svoj narod. Osuđujemo pritisak na odbornike koji su donijeli odluku da više ne podržavaju politiku SNSD-a kojim je svakim danom sve slabija i štetnija, kao i privođenje načelnika opštine nakon što je zbog neposlušnosti isključen iz stranke“, kaže Borenović.

Na sjednici Glavnog odbora je prihvaćen prijedlog da programski Sabor PDP-a bude održan 3. oktobra. Članovi Glavnog odbora su za generalnog sekretara stranke izabrali Miru Pekić, poslanika PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, a dosadašnji generalni sekretar Milko Grmuša je izabran u Predsjedništvo PDP-a. Za koordinatora Izborne jedinice 7 izabrana je Snežana Stojanović, a za koordinatora Izborne jedinice 8 Bojan Dragić, čime su, po Statutu, postali punopravni članovi Predsjedništva PDP-a.

(SB)

Oznake: PDP