Magazin 18.11.2016.

Stiže „Kestenburg Reminder 2016“ sa 200 predstava

ČITANJE: 2 minute

Banjalučko studentsko pozorište, narednih mjesec dana, realizovaće festival „Kestenburg Reminder 2016“, koji je osmišljen kao svojevrstan podsjetnik na pomenutu manifestaciju studentskih pozorišta.

Ovaj projekat, prema riječima Aleksandra Pejakovića, reditelja BSP-a, biće realizovan kroz nekoliko cjelina.

– Prva se odnosi na projekciju snimaka predstava, koje su održane na festivalu i to za publiku koja nije imala priliku da ih vidi. Druga cjelina okupila je kapitene timova prošlogodišnjih učesnika, koji su dio pozorišne radionice, dok je treća saopštavanje rezultata selekcije za narednu godinu, kada se u Banjaluci od 27. jula do 7. avgusta očekuje oko 700 gostiju iz raznih krajeva svijeta – rekao je Pejaković.

Selekcija će naredne godine biti u pet nivoa, a konkurencija je velika. Do sada se, dodaje on, prijavilo gotovo 200 predstava sa četiri kontinenta.

– Zaštitna lica prošlogodišnjeg „Kestenburga“ bili su glumci Irfan Mensur i Branislav Lečić. U okviru „Kestenburg Reminder 2016“ imamo i podsjetnik na volontere, koji su iznijeli najveći teret prošlogodišnjeg festivala. Ova manifestacija podržana je kroz konkurse od strane Vlade RS, kao i Savjeta ministara BiH. Za početak podsjetnika festivala – „Kestenburg Reminder 2016“, nije slučajno odabran datum 17. novembar, jer je on međunarodni Dan studenata, koji se u svijetu obilježava kao simbol borbe za demokratsko obrazovanje i društvo, kao i sjećanje na 17. novembar 1939. godine kada su nacisti pogubili 20 čehoslovačkih studenata koji su protestvovali protiv okupacije – naveo je Pejaković.

„Vječna svijeća“ za studente

Više od 1.200 studenata, 17. novembra 1939. godine, odvedeno je u koncentracione logore, a domovi i univerziteti pretvoreni su u kasarne.

– Međunarodno vijeće studenata kasnije je u Londonu proglasilo ovaj dan za „Međunarodni dan studenata“. U tom smislu u „Podrum sceni“ BSP-a upalili smo „vječnu svijeću“ za sve studente stradale u Drugom svjetskom ratu – rekao je Pejaković.

(Srpskacafe.com)