Region 13.01.2021.

STIŽE LEDENI TALAS: Oluja iz Španije se seli ka Balkanu

ČITANJE: 1 minuta

Oluja Filomena zbog koje je prošle nedelje u Madridu pala nezapamćena količina snijega, a temperatura se spuštala i do rekordnih -36 stepeni, seli se preko Sredozemlja i nastavlja preko Srbije prema Grčkoj i Turskoj.

Bio je to prvi snijeg u Madridu za posljednjih 10 godina, a toliko snijega glavni grad Španije nije zabilježio u posljednjih 50 godina. Istovremeno je na Gibraltaru za samo dva dana pala mjesečna količina kiše, piše Tanjug.

Meteorološkinja i kolumnistkinja hrvatskog portala Index Dunja Maz kaže da se posljednjih godina uvrežilo pravilo da se uragani preimenuju i kada kao vantropski cikloni dolaze u Evopu, a imena im daju zemlje koje se prve nađu na njihovom udaru.

Dodaje da su to relativno neuobičajene situacije za ovaj dio svijeta, ali podsjeća da je posljednjih zima već bilo snažnih oluja koje su donijele nezapamćen snijeg u južne dijelove Evrope, pa i do severa Afrike.

Dunja Mraz navodi da će premještanje ovog ciklonalnog sistema prema istoku sa zapada prouzrokovati povlačenje hladnog vazduha sa sjevera, iz polarnog kruga, prema jugu, i da se taj izrazito hladan ledeni talas očekuje i u Hrvatskoj.

(Agencije)

Oznake: Balkan, Oluja, Španija