Vijesti 16.03.2016.

Stiže princ Čarls, plan-od političara do manastira

ČITANJE: 3 minute
princ carls kamila
Britanski prestolonasljednik princ Čarls i njegova supruga vojvotkinja od Kornvola doputovaće danas u Beograd u okviru šire posete Srbiji i regionu.

Tokom boravka u Srbiji oni će razgovarati sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem i premijerom Aleksandrom Vučićem.

Tokom dvodneve posjete imaće niz susreta, a jedino javno obraćanje princa Čarlsa biće drugog dana posjete na prijemu u Narodnoj skupštini.

Princa Čarlsa i vojvotkinju od Kornvola na aerodromu će dočekati premijer Vučić, a potom će ih u zgradi Predsjedništva primiti predsjednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

– Posjeta je posvećena miru i pomirenju, mladima i izgradnji budućnosti Srbije i bilateralnih odnosa- rekao je britanski ambasador u Srbiji Denis Kif na brifingu za novinare uoči posjete.

On je ocijenio da posjeta dolazi u dobrom trenutku s obzirom na aktuelni trenutak približavanja Srbije EU i činjenicu da se bilateralni odnosi dobro razvijaju bez obzira na neslaganja o nekim pitanjima.

Kako je potom naveo za “Politiku” ova najznačajnija posjeta iz Ujedinjenog Kraljevstva još od 1978. godine uvod je u godinu tokom koje se obilježava 180 godina zvaničnih diplomatskih odnosa Srbije i Velike Britanije, koji su u turbulentnj istoriji imali svoje uspone i padove, ali čija raznovrnost i bogatstvo, odnosno dubina nikada nije dolazila u pitanje.

Kif kaže da posjete članova kraljevske porodice nikada nisu “samo” stvar protokola.

– Ako se pažljivije pogleda program može se primjetiti da u ovoj poseti ima važnih vrijednosnih poruka i puno simbolike- rekao je on.

Na početku zvaničnog programa princ i predsjednik Nikolić će kod Spomen kosturnice branilaca Beograda i na Vojnom groblju Komonvelta odati poštu zajedničkim borbama, iskušenjima i žrtvama vojnika, ali i građanki i građana Srbije i Velike Britanije tokom Prvog svetskog rata.

Princ od Velsa, veliki zagovornik dijaloga među najvećim svjetskim religijama, učestvovaće u Beogradu u međureligijskom dijalogu predstavnika hrišćanskih, islamske i jevrejske zajednice a potom će se odvojeno sastati i sa patrijarhom Irinejom.

Princ će, između ostalog, posjetiti i Hram Svetog Save, čiji istorija takođe povezuje narode Velike Britanije i Srbije, kazao je Kif.

Vojvotkinja od Kornvola će prvog dana boravka u Beogradu posjetiti projekat porodicne nege koji podržavaju UNICEF i Fondacija Novak Аoković.

Princ i vojvotkinja će između ostalog obići i Kalemegdan, a posjetiće i princa Aleksandra Karađorđevića i njegovu suprugu u kraljevskom dvoru na Dedinju.

Na kraju prvog dana posjete princ Čarls i njegova supruga će biti gosti na večeri koju u njihovu čast priređuje premijer Vučić.

Drugog dana zvanične posjete Srbiji, njihova kraljevska visočanstva će posjetiti Novi Sad, gdje će uživati u lokalnim kulinarskim specijalitetima, umjetničkim djelima i kulturnom naslijeđu.

Posetiće Galeriju Matice srpske u kojoj će Britanski savet (British Council) kroz projekat “Moving Museums” predstaviti rad umjetničkih radnika iz Velike Britanije koji zajedno sa kolegama iz regiona Zapadnog Balkana rade na privlačenju nove, mlade publike u muzeje i galerije.

Princ će zatim posjetiti Manastir Kovilj, u kome je monaška zajednica uključena u organsku proizvodnju različitih proizvoda (poput meda i rakije), ali i program rehabilitacije “Zemlja živih”.

Vojvotkinja će biti gošća događaja na kome će biti predstavljeni lokalni specijaliteti, a susrešće se i sa proizvodacima hrane i pića iz Velike Britanije koji rade u Srbiji.

Druge večeri svog boravka u Beogradu, princ Čarls i njegova supruga Kamila će biti počasni gosti na prijemu u Narodnoj skupštini Republike Srbije, gdje će zvanice biti ljudi iz kulturnog, javnog, sportskog života.

Princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su u okviru posjete regionu već boravili u Hrvatskoj a do 19. marta će posjetiti i Kosovo i Crnu Goru.

Princ od Velsa je posljednji put boravio u Beogradu 1978. godine, a na Kosovu je bio 1999. godine. Poslednji put je sa vojvotkinjom od Kornvola bio u regionu 2007. godine kada su posjetili Bosnu i Hercegovinu.

(b92)