Vijesti 14.03.2017.

Stižu stipendije iz Fonda ”Dr Milan Jelić”

ČITANJE: 3 minute

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić potpisao je danas u Banjaluci ugovore sa stipendistima Fonda “Dr Milan Jelić”, za akademsku 2016/2017. godinu, za šta je izdvojeno 750.000 KM.


Studentima prvog ciklusa studija na univerzitetima u Republici Srpskoj, odnosno BiH dodijeljene su ukupno 84 stipendije u mjesečnom iznosu od 400 KM za devet mjeseci studija, dok je za studente na inostranim visokoškolskim ustanovama dodijeljeno ukupno 59 stipendija.

Mjesečni iznos stipendije studentima prvog ciklusa studija na visokoškolskim ustanovama u Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Hrvatskoj ili Crnoj Gori iznosi 500 KM, a 800 KM za studente koji studiraju na visokoškolskim ustanovama u inostranstvu.

Dobitnici stipendija Fonda “Dr Milan Jelić” u kategoriji inostranih studenata prvog ciklusa studija za tekuću akademsku godinu, uspješni su studenti prestižnih univerziteta Jejl, Harvard, Purdju, Prvog Moskovskog državnog medicinskog univerziteta, Voronješkog državnog univerziteta, Tehničkog univerziteta u Minhenu, kao i Univerziteta u Beču.

Studentima drugog ciklusa studija na domaćim i inostranim univerzitetima dodijeljeno je devet godišnjih stipendija u iznosu od po 5.000 KM, dok je studentima trećeg ciklusa studija dodijeljeno šest godišnjih stipendija u iznosu od po 10.000 KM.

Dobitnici stipendija drugog i trećeg ciklusa studija, uspješni su studenti četiri prestižna svjetska univerziteta: Univerziteta u Lozani, Datrtmut Koledža, Univerziteta “Eberhard Karls” i Norveškog univerziteta za nauku i tehnologiju.

Komić je rekao da je od nastanka ideje o dodjeljivanju prestižnih stipendija “Dr Milan Jelić” dodijeljeno više od 1.880 stipendija, studentima sva tri ciklusa na domaćim i inostranim univerzitetima, u vrijednosti više od 9,2 miliona KM.

“U ovom periodu, studentima prvog ciklusa studija na domaćim i inostranim univerzitetima dodijeljeno je 1.667 stipendija i 209 stipendija studentima drugog i trećeg ciklusa. Godišnji grant za dodjelu stipendija iz Fonda `Dr Milan Jelić` iznosi 750.000 KM”, precizirao je Komić.

On je istakao da su stipendisti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija za tekuću akademsku godinu autori 88 radova objavljenih u različitim kategorisanim i međunarodnim časopisima i konferencijama, kao i osvajači nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz oblasti umjetnosti.

“Naredni konkurs za dodjelu stipendija studentima drugog i trećeg ciklusa studija za tekuću 2016/17 akademsku godinu biće objavljen u maju, prema kojem će biti dodijeljeno još osam stipendija studentima drugog ciklusa i pet stipendija studentima trećeg ciklusa studija”, najavio je Komić.

Student trećeg ciklusa studija Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu Danijel Dojčinović rekao je da mu je velika čast i privilegija što je stipendista Fonda.

“Pohvalno je što ovaj fond, za deset godina koliko postoji bilježi poboljšanje. Pohvalno je što su izbjegnute sve negativne pojave koje se nažalost događaju u ovom društvu. Drago mi je da je Fond izrastao u respektabilnu institutciju na koju svakako moramo da budemo ponosni”, rekao je Dojčinović.

Danijel Dojčinović ima pet objavljenih radova u cjelini u naučnim tematskim zbornicima nacionalnog značaja, tri rada objavljena u cjelini u naučnim tematskim zbornicima međunarodnog značaja, objavljen rad u cjelini u kategorisanom naučnom časopisu u zemljama bivše SFRJ i dva saopštenja sa naučnog skupa republičkog značaja objavljena u cjelini.

(Agencije)