Vijesti 16.10.2022.

Stižu vojnici koji će učestvovati u EUFOR-ovoj vježbi u BiH od 17. oktobra

ČITANJE: 1 minuta

Iz Italije je danas u luku Ploče u Hrvatskoj stiglo više od 250 vojnika sa vojnim vozilima i opremom, kako bi učestvovali u najavljenoj vježbi EUFOR-a “Brzi odgovor 2022”, koja će biti održana u Bosni i Hercegovini.

Uskoro treba da stigne i brod sa drugom grupom vojnika i opreme iz Italije, rečeno je iz EUFOR-a. Oni ističu kako će pristigli vojnici u luci Ploče sačekati ostatak italijanskog bataljona, prenosi Klix.

Vježba EUFOR-a “Brzi odgovor 22“ će biti održana od 17. oktobra do 20. novembra.

Ranije je istaknuto da će se u BiH okupiti vojnici 20 zemalja učesnica u EUFOR-u kako bi demonstrirati svoju sposobnost, ali i odlučnost da se doprinesu sigurnom okruženju svih građana BiH. Sada su najavili i da će vježbu održati na različitim urbanim i ruralnim lokacijama širom države.

“Kao i prethodnih godina, ove dodatne trupe će učestvovati u taktičkim vježbama i patroliranju te će privremeno povećati brojno stanje EUFOR-a”, dodali su. Navode da će EUFOR blisko sarađivati ​​s Oružanim snagama BiH, lokalnim zajednicama i LEA-ima koji će dati administrativnu i logističku podršku.

“Kao što je bio slučaj i s prethodnim vježbama EUFOR-a, ‘Brzi odgovor 22’ ponovo pokazuje predanost Evropske unije evropskoj budućnosti za sve građane Bosne i Hercegovine”, naglašavaju iz EUFOR-a.

(Z.M)

Oznake: BiH, Eufor