Biznis 05.07.2022.

STK BiH: Pozivamo na hitno otvaranje dodatnog BIP-a i „zelenih koridora” na prelazima sa Hrvatskom

ČITANJE: 1 minuta

Spoljnotrgovinska komora BiH pozvala je na sastanak 7. jula sve predstavnike nadležnih institucija  kako bi zajedno našli rješenje problema koji se tiče hitnog rješavanja dugih zadržavanja i zastoja na graničnim prelazima sa Hrvatskom kroz otvaranje dodatnog BIP-a i „zelenih koridora“,te produženje radnog vremena fitosanitarnih inspektora  u sezoni.

Poziv je uslijedio nakon što je Udruženje međunarodnih putnih prevoznika tereta Spoljnotrgovinske komore BiH apelovalo da se stvaraju kilometarske kolone ispred graničnih prelaza, što je dovelo do zadržavanja velikog broja vozača danonoćno u ovim kolonama.

Izvoznici sezonske, svježe, lakokvarljive robe su pod velikim opterećenjem zbog postojanja samo dva granična prelaza Gradiška i Nova Sela, na kojima se mogu obezbijediti fitosanitarni certifikati, a problemi su se dodatno pojavili primjenom Uredbe EU prema kojoj svaku pošiljku drva i proizvoda od drveta mora pratiti fitosanitarni certifikat.

Tražimo hitno obezbjeđenje novih BIP-ova i “zelenih koridora“, ističu u STK BiH.

Kako navode u STK BiH, izvoznici roba koje podliježu fitosanitarnoj inspekciji nadležnih organa u Hrvatskoj, a koja je uglavnom tranzitna zemlja izloženi su problemu koji nastaje zbog radnog vremena inspektora na pomenuta dva granična prelaza, što onemogućava da svježi proizvodi sa visokim sadržajem vode stignu u što kraćem vremenskom roku do krajnjeg kupca, što u konačnom znači inemogućnost poštovanja dogovorenih rokova.

(Z.M)