Vijesti 21.06.2021.

Što manje vremena provoditi na otvorenom

ČITANJE: 1 minuta

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske apeluje da građani u nastupajućem periodu najavljenih vrućina što manje vremena provode na otvorenom, koliko god je moguće, posebno u najtoplijem dijelu dana od 10.00 do 17.00 časova.

Zbog toga što bi najavljene vrućine mogle da utiču na većinu populacije, preporučuje se boravak u zatvorenim i rashlađenim prostorijama, izbjegavanje većih fizičkih napora, češće tuširanje mlakom vodom i ravnomjerno uzimanje što više tečnosti, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Ove preporuke posebno se odnose na trudnice i osobe sa hroničnim oboljenjima, a kod kojih se mogu javiti pojačane tegobe, ali i simptomi poput glavobolje, opšte slabosti, razdražljivosti, iscrpljenosti, kao i problemi sa spavanjem, a u slučaju pojave težih obavezno se treba javiti ljekaru.

Prilikom izlaska na otvoreno preporučuje se maksimalna zaštita od UV zračenja, boravak u hladu kada god je moguće, uzimanje veće količine tečnosti, uz izbjegavanje alkohola i napitaka sa puno kofeina i šećera, manji laganiji obroci tokom dana, kao i korišćenje široke, svijetle i lagane odjeće od prirodnih materijala, te kapa ili šešira sa širokim obodom i sunčanih naočara.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite posebno apeluje da roditelji u ovom periodu zaštite djecu tokom boravka napolju, odnosno da se pridržavaju svih preporučenih mjera za zaštitu od visoke temperature, a posebno da obrate pažnju na opasnost od ostavljanja djece u parkiranim vozilima, čak i na kratko.

(Srna, E.M)