Magazin 16.03.2020.

Šta raditi kod kuće? Ovo su najbolji online kursevi na svijetu

ČITANJE: 9 minuta

Zahvaljujući internetu, danas je obrazovanje dostupno baš svugdje, a vrijeme učenja ovisi isključivo o vama.

Online učenjem mogu se steći i relevantnija znanja za tržište rada i vlastiti napredak nego formalnim obrazovanjem, a mi smo pronašli kurseve iz raznih područja koji su potpuno besplatni. Tako možete bez uloženog novca naučiti strani jezik, steći znanje iz programiranja, marketinga, analitike, istorije, filozofije, matematike te mnogih drugih predmeta.

Izdvojili smo kurseve koji su potpuno besplatni.

Naučite novi strani jezik:

Duolingo – Na ovoj stranici možete naučiti brojne svjetske jezike od engleskog, njemačkog, talijanskog, francuskog, španjolskog pa sve do poljskog, ruskog, kineskog i mnogih drugih. Istraživanje je pokazalo da tokom 34 sata učenja preko ove stranice možete steći znanje jezika koje biste stekli da pohađate cijeli semestar na nekom kursu u školi stranih jezika ili u školi.

Busuu – Svaki kurs na Busuu razvijen je korištenjem Zajedničkog evropskog referentnog okvira (CEFR), međunarodno priznatog standarda za kreiranje lekcija iz stranog jezika. Učenjem stranog jezika preko ove stranice možete steći znanje jezika od razine A1 do B2.

Memrise – Korisnici koji su učili strane jezike preko ove stranice pišu kako im je stranica pomogla da nauče jezik i uz to se zabave. Osvojili su i Google Play Awards za najbolju aplikaciju.

Lingvist – Preko ove stranice možete naučiti strane jezike, odnosno stvari koje vam trebaju. Brzo napredujete jer možete preskakati materijal koji ne morate učiti ili vježbati, a aplikacija je dostupna i preko weba te Androida i iOS-a.

HelloTalk – Ova stranica nudi vam besplatne kurseve za više od 150 jezika i ima preko 15 miliona korisnika, a jezik učite u kontaktu s izvornim govornicima. Možete razgovarati s njima SMS-om, glasovnim porukama i pozivima ili videopozivima.

Steknite znanje iz istrije

edX – Ova stranica nudi vam niz tečajeva iz brojnih područja, a jedno od njih je i istorija. Preko nje možete naučiti svjetsku istoriju, a teme uključuju sve od drevne Grčke do novije istorije, europsku istoriju umjetnosti, istoriju religija i još mnogo toga.

Class Central – Naučite istoriju s besplatnim internetskim kursevima sa Univerziteta Wesleyan, Sveučilišta Tel Aviv, Sveučilišta Virginia i ostalih vrhunskih sveučilišta širom svijeta.

Coursera – I ova stranica nudi razne kurseve, a kursevi istorije istražuju drevne i moderne događaje i društvene trendove. Istražite teme poput rata, imperijalizma i globalizacije ili proučite istorije određenih grupa ili razdoblja kroz brojne kurseve.

Open Culture – Ova stranica nudi besplatne kurseve istorije s vodećih svjetskih sveučilišta. Audio i videokurseve možete preuzeti izravno na svoj računar, mobitel ili mp3 uređaj.

Acadoceo – Mnogi univerziteti i fakulteti nude svoje online kurseve istorije. Na ovoj stranici nalazi se 110 besplatnih internetskih kurseva istorije kroz koje možete proći.

Naučite matematiku

SchoolYourself – Učenje matematike online ne mora biti dosadno – ova stranica nudi besplatne interaktivne lekcije nagrađivanih profesora s Harvarda.

Math Playground – Ova je stranica namijenjena zabavnom učenju matematike za djecu u osnovnoj školi, od 1. do 6. razreda. Na stranici je niz matematičkih igara tako da djeca mogu učiti, a pritom im neće biti dosadno.

Khan Academy – Studenti vježbaju vlastitim tempom, prvo uče gradivo koje još nisu savladali, a potom ubrzavaju učenje. Stranica je namijenjena i učenicima i profesorima.

Math Pickle – Na ovoj stranici učenicima se matematika približava putem igara, puzzli i zagonetki. Igre i zagonetke traju od 45 do 60 minuta i osmišljene su po razredima.

Alison – Stranica nudi tečajeve iz širokog spektra matematike. Početnici mogu započeti s tečajevima osnovne razine, ali svatko može naći lekcije za nivo vlastitog znanja.

Naučite programirati i izrađivati web stranice

Codecademy – Interaktivni besplatni kurs programiranja koji je u sedam godina koristilo 45 miliona ljudi. Preko ovog kursa možete naučiti izrađivati web stranicu ili naučiti kako se analiziraju podaci.

Udacity – Korisnici mogu pronaći mentora koji će ih voditi kroz učenje, odgovarati na pitanja i motivirati ih. Uz to, korisnicima se nudi izrada vlastitog plana učenja prilagođenog samo njima.

Platzi – Stručni kursevi s predavanjima uživo i stručnim predavačima iz područja programiranja, marketinga, dizajna i poslovanja.

Bit Degree – Bit Degree nudi hrpu besplatnih kurseva koji variraju od programiranja do razvoja igara. Postoji nekoliko programskih jezika, ali najpopularniji su HTML, PHP, Javascript i SQL.

Coursera – Nudi kurseve i tutoriale programiranja, a predaju ih profesori s vodećih sveučilišta. Cousrea nudi stotine različitih kurseva koji se odnose na programiranje.

FreeCodeCamp – Stranica nudi kurseve i priliku za učenje programiranja sudjelovanjem u raznim izazovima. Neki od programskih jezika koje možete naučiti su HTML5, CSS3, Javascript, Node.js, React.js.

Dash – Zabavan i besplatan online kurs koji uči osnovama web razvoja putem projekata koje možete raditi u svom internetskom pregledniku.

Odin project – Platforma je sakupila najbolje obrazovne izvore dostupne na webu. Možete naučiti niz programskih jezika kao što su HTML5, CSS3, Javascript…

Code Avengers – Koristi interaktivan i zabavan pristup učenju programiranja. Postoje razni kursevi koji će vas naučiti kako izrađivati web stranice, aplikacije, pa čak i igre. Svaki kurs traje 12 sati i dostupan je na brojnim jezicima.

Codeasy – Ovo je stranica za one koji ne znaju ništa o programiranju. Nudi vrlo jedinstven i zabavan način učenja programiranja. Osnovni kurs je besplatan.

Naučite raditi s podacima

Data Camp – Nudi tutorijale i kurseve o radu s podacima. Te vještina su vrlo korisne za brojna područja rada.

Dataquest – Naučite Python, R, SQL, vizualizaciju podataka, analizu podataka. Stranica nudi 60 besplatnih lekcija.

Metis – Ovaj kurs služi kao uvod u znanje o radu s podacima. Možete naučiti sve o prikupljanju, čišćenju i objedinjavanju podataka, istraživačkoj analizi i vizualizaciji podataka.

Caltech – Ugledno kalifornijsko sveučilište nudi besplatne online kurseve o radu s podacima.

Data Science Masters – Nudi temeljnu edukaciju potrebnu za rad s korištenjem podataka.

Naučite raditi u Photoshopu

GCF LearnFree – Besplatni vodič nudi pristup na 10 osnovnih lekcija i pet dodataka, uključujući kviz koji omogućuje da testirate svoje vještine. Ovi su moduli namijenjeni početnicima i olakšavaju učenje Photoshopa od početka.

Photoshop Essentials – Vodič kroz Photoshop možete pronaći na njihovoj web stranici ili njihovom YouTube kanalu. Neke su lekcije osnovne, dok se druge fokusiraju na modifikaciju slika, poput mijenjanja boje očiju ili frizure osobi na fotografiji.

Photoshop Cafe – Još jedna u nizu stranica koja nudi besplatan videovodič kroz Photoshop. Pomoću njihovog nastavnog sadržaja možete naučiti raditi popularne stvari poput “rezanja” stabala, stavljanja teksta u razne oblike i pretvaranja fotografija u skicu olovkom.

Design Stacks – Nudi vodiče pomoću kojih možete naučiti Photoshop od samog početka do kraja. Možete započeti s osnovama koje će vam pomoći razumjeti osnovne pojmove pa nakon toga možete naučiti složenije stvari, poput dodavanja specijalnih efekata.

Tuts+ – Stranica je koja nadilazi osnovne stvari i omogućuje da naučite Photoshop tehnike koje će vam pomoći u raznim poslovima. Tako možete naučiti kako izraditi letke, vizitke, plakate i još mnogo toga.

Steknite znanje iz biologije

Class Central – Naučite biologiju putem besplatnih internetskih kurseva koje nudi ova stranica. Na njoj su kursevi s najpoznatijih svjetskih univerziteta poput Univerziteta u Cape Townu, Univerziteta Alberta, Massachusetts Institutea of Technology, Univerziteta u Chicagu i drugih najboljih univerziteta širom svijeta.

Alison – Sa širokim spektrom besplatnih online kurseva biologije na ovoj stranici možete istražiti i naučiti razno gradivo. Nudi se niz tečajeva s raznim temama, poput ljudske anatomije, genetike i DNK, nasljeđivanja i još mnogo toga.

Academic Earth – Nudi niz besplatnih kurseva iz biologije. Učenici i studenti tako mogu učiti o životnom ciklusu, pretvaranju hrane u energiju, reprodukciji, smrti, virusima, bakterijama…

EdX – Pohađajte besplatne online kurseve biologije iz genetike, biotehnologije, biokemije, neurobiologije i drugih disciplina. Kursevi uključuju osnove neuroznanosti sa Sveučilišta Harvard, molekularnu biologiju s MIT-a te na ovaj način možete besplatno učiti gradivo s prestižnih američkih univerziteta.

OpenLearn – Stranica nudi niz besplatnih kurseva i gradivo iz područja biologije. Tako možete učiti o mikrobima, vitaminima i mineralima, vodi i ljudskom zdravlju i mnogim drugim temama.

Proširite znanje iz istorije umjetnosti

Open Arts Archive – U samom kursu istraživaćete savremenu umjetnost, od 1980-ih nadalje. Rezultati učenja s kursa su prepoznavanje učinaka umjetničkih djela, razumijevanje niza umjetničkih tehnika, poput upotrebe boja, kompozicije i medija, prepoznavanje odnosa između učinaka i tehnika u nizu umjetničkih djela itd.

Learning Path – Ovdje besplatno možete pohađati otvorene kurseve poznatog američkog univerziteta MIT, koje nudi nekoliko satova istorije umjetnosti. Tako možete učiti o modernoj umjetnosti i masovnoj kulturi, dok umjetnost od 1940. godine istražuje umjetnički svijet od Drugog svjetskog rata do danas te nužno ispituje odnos umjetnosti i politike.

Coursera -Kurs je namijenjen svima koji žele više saznati o modernoj i savremenoj umjetnosti. Kurs traje pet sedmica i svake sedmice započinje videom koji povezuje umjetnička djela iz kolekcije Muzeja moderne umjetnosti. Čućete audiointervjue s umjetnicima, dizajnerima i kustosima i saznati više o odabranim radovima.

ArtGallery Yale – Ovaj niz predavanja na stranici poznatog američkog univerziteta Yale prati umjetnost kroz 19. vijek pa sve do 21. vijeka. Postavljeno je 12 videopredavanja za lakše učenje.

Highbrow – Ova jedinstvena internetska platforma za učenje šalje vam predavanja mailom umjesto da idete na njihovu stranicu. Svakodnevno dobivate po jednu lekciju tokom kursa koji traje 10 dana.

Steknite znanje iz društvenih znanosti

Learn out Loud – Stranica nudi niz besplatnih predavanja. Možete obnoviti ili proširiti svoje znanje iz sociologije, filozofije, psihologije, a predavanja su dostupna na audio i videozapisima.

Online Courses – Bilo da studirate ili ste samo znatiželjni, ovi će vam kursevi proširiti znanje. Naći ćete besplatno gradivo iz raznih predmeta, od vanjske politike, građanskog odgoja, dječjih prava i još mnogih dugih lekcija.

Future Learn – Na kursu ćete naučiti osnove sociologije i otkriti sociološke teorije. Istražit ćete razne teme, uključujući društvenu nejednakost, globalizaciju i medije. Takođe ćete naučiti kako napraviti vlastita sociološka istraživanja i predstaviti svoja otkrića.

Open Culture – Na stranici se nalazi zbirka od 120 e-knjiga s besplatnim sadržajem iz područja filozofije. Takođe možete preuzeti audio i videokurseve direktno na svoj računar ili mp3 uređaj.

Courses – Stranica nudi 7 kurseva iz različitih tema s područja političkih nauka. Riječ je o kursevima s prestižnih američkih univerziteta poput Stanforda, Yalea, Princetona…

(index.hr)