Vijesti 04.01.2018.

Što veća zabrana, veća prodaja: Banjalučani ne štede na pirotehnici

ČITANJE: 2 minute

Uprkos kaznama, zabranama i upozorenjima Banjalučani ne odustaju od tradicionalnog bacanja petardi za novogodišnje praznike, za šta su spremni dati i više od 300 KM.

Ako je suditi prema riječima banjalučkih prodavaca i buke na ulicama, Nova godina bez pirotehnike se ne računa.

Petarde, vatrometi, baklje i ostala pirotehnička sredstva prodaju se u velikim količinama, a najviše im se raduju djeca.

Iako policija kažnjava kaznama do 6.000 KM i liječnici upozoravaju na povrede koje se nerijetko dešavaju, te šalju poruku da petarde nisu igračke, ipak se ispostavilo da su najmlađima petarde omiljene igračke.

– Narod voli pirotehniku, voli da puca, slavi i obilježi praznike kako dolikuje našim običajima. Ove godine su se najviše kupovale standardne petarde, ali i one jake – magnum. Mušterije su većinom roditelji koji ih kupuju djeci. Ima ih koji potroše 20 KM, a ima i onih koji daju i više od 300 KM – ispričao je radnik iz jedne pirotehničarske radnje.

Paket standardnih petardi od 20 komada košta tri KM, a sa jačinom petarde povećava se i cijena. Baklje koštaju oko 10  KM, ali i ma i onih kojima cijena prelazi 100 KM.

Veći vatrometi koštaju oko 200 KM, ali slični u manjim varijantama mogu se naći i za 60 KM.

Dodaje da ima ljudi koji već godinama kupuju ogromne količine pirotehnike, pa je tako ove godine bilo onih koji su djeci kupovali i po 20 paketa petardi i nekoliko vatrometa.

– Djeca to vole, a roditelji im ispunjavaju želje. Ja ih obavezno upozorim da ne daju djeci da ih pale, ali znam i sam kako to ide. Moramo biti više oprezni – dodaje ovaj prodavac.

Da Banjalučani vole „da pucaju“ svjedoči i buka na ulicama, koja je počela nekoliko dana pred Novu godinu, a trajaće sve dok se ne proslavi i ona pravoslavna.

U gotovo svakom dijelu grada može se vidjeti grupa djece koja naoružana pirotehnikom baca petarde po nekoliko sati, eksperimentišući sa flašama, kutijama, vodom, a nerijetko petarde bacaju i pod automobile.

Onlajn prodaja

Petarde, vatrometi i ostala pirotehnika kupovala se i na internetu, a ni tamo, sudeći prema riječima prodavca, mušterija nije nedostajalo, iako pirotehnika na ovaj način prodaje nelegalno.

Pitali smo nekoliko prodavaca iz oglasa koliko košta paket petardi i kako bi ga mogli preuzeti.

– Nemam trenutno ništa, sve sam prodao, ali nabaviću za dva dana pa se možemo tada čuti i dogovoriti oko preuzimanja, najbolje da pošaljem na kućnu adresu – rekao nam je kratko jedna od prodavaca sa interneta.

(Euro Blic)