Vijesti 02.04.2016.

Stočari kivni na vlasti RS i BiH: Dogorjelo do protesta!

ČITANJE: 3 minute
poljoprivrednici
Dok se ionako mnogi od njih posljednjim atomima snage i parama čuvanim za crne dane bore da makar na “infuziji” održe svoje farme, prolongirajući bar na određeno vrijeme dan kad će svoja stada morati dati u bescijenje, a štale zauvijek zabraviti, za domaće poljoprivrednike, po svemu sudeći, još ni na vidiku nisu neki bolji dani!

Farmeri iz Srpske poručuju da ni sami ne znaju koji im vjetar baca više prašine u lice i mrsi konce – da li onaj koji duva iz Sarajeva, ili onaj koji dolazi iz resornog entitetskog ministarstva.

Najavljena blokada

U svakom slučaju, odlučniji su nego ikad da se ne pitajući puno za cijenu bore za svoja prava, jer, kako naglašavaju, više nemaju puno toga da izgube pošto su već jednom nogom zagazili u totalni finansijski krah.

Na državnom nivou kost u grlu im je u prvom redu prekomjerni uvoz, koji njihove proizvode obezvrjeđuje do omalovažavanja, a na nivou RS pesimistična činjenica da još nisu dobili oko 25 miliona KM podsticaja iz prošle godine.

Među najogorčenijima su semberski farmeri koji nedvosmisleno poručuju da će, ako već za koji dan ne dobiju 400.000 KM podsticaja, koliko im resorno ministarstvo duguje za prošlu godinu, već 5. aprila izvesti mehanizaciju na granične prelaze i u potpunosti ih blokirati.

Ništa manje nisu revoltirane ni njihove kolege iz ostatka Srpske, koji su odlučili da će, ukoliko domaće vlasti do 20. aprila ne “očiste” ukupan dug za podsticaje od oko 24 miliona  KM, zatražiti od resornog ministra Steve Mirjanića da podnese ostavku.

Poručuju da će, ako ministar ne uradi ništa povodom isplate pomenutog duga, od premijerke i predsjednika Srpske zatražiti njegovu smjenu, sasvim dovoljnim razlogom za nju smatrajući to što je, kako ističu, za vrijeme njegovog vakta broj poljoprivrednih proizvođača sa 10.000 sletio na tek 4.500.

Prvi mljekar Srpske Vladimir Usorac potvrdio je za naš list da je ministru ostalo još manje od 20 dana da poljoprivrednicima da ono što im sljeduje.

– U suprotnom, tražićemo njegovu ostavku ili smjenu, svejedno, a u ovoj priči jedinstveno je čak deset udruženja poljoprivrednika iz Srpske. Naime, bez isplate dugovanja na koja su poljoprivrednici računali neće biti ni proljećne sjetve ni proizvodnje jer su ionako osiromašeni seljaci dovedeni na ivicu propasti iščekujući prijeko potrebne podsticaje. Ako do. 20 aprila od para ne bude ništa, sjetva će biti otkazana, a mi ćemo morati da prodamo svoja imanja – poručuje Usorac.

Treba ograničiti uvoz

Njegovo mišljenje dijeli i predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković, koji dodaje da ne treba zaboraviti ni barijere s državnog nivoa koje domaćim poljoprivrednicima takođe ne daju na zelenu granu.

– Riječ je o uvozu poljoprivrednih proizvoda koji nas je već gotovo ugušio. Zato smo od ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa zahtijevali da u režim carinske zaštite bude stavljeno 250 osjetljivih proizvoda, iz grupe mesnih i mliječnih prerađevina, voća, povrća. Takođe, država mora ograničiti uvoz svinjskog i junećeg mesa u skladu s obimom domaće proizvodnje, jer se kod nas gomilaju viškovi, a iz EU i zemalja članica CEFTA stižu nam količine koje ugrožavaju domaću proizvodnju – ističe Marinković.

(Press)