Stočari u parku Mladen Stojanović: “Goli smo kao miševi!”

U banjalučkom parku u Mladen Stojanović danas su se okupili stočari. Tvrde da im je ministarstvo dužno dio iznosa za nastalu štetu od eutanazirane stoke.

Među štrajkačima je i Rade Grgić. Prije tri godine, priča Rade, njegovo stado sa više od 430 ovaca oboljelo je od bruceloze, neke su uginule, a neke su morali da ubiju.

Uvjerava da su mu inspektori obećali isplatu štete, a od tada, kaže,od ministarstva poljoprivrede je dobio samo na kašičicu, tačnije 30 odsto. Na današnjem protestu okupilo se desetak stočara. Neki sa sličnim problemom, a neki da podrže Radeta.

“Sve su mi skinuli samo kera ostavili. Nemam od čega da živim. Poremetila se porodica, djeca, svi smo od toga živjeli. Djeca su sa 10 godina čuvala ovce. Danas nemamo ništa goli ko i goli miš, od jednog prosječnog domaćina na Manjači”, žali se Grgić.

Sličan problem doživio je i Dragan Ćutković. Njegove koze oboljele su od iste bolesti, a tvrdi da je sve to zbog sporne vakcine koju je, po naredbi, morao da da svojim kozama.

I on traži od ministarstva da riješe problem jer im je to, kaže, jedini izvor primanja. Pomažemo koliko možemo, a sve zavisi od broja zahtjeva na godišnjem nivou, odgovaraju u ministarstvu poljoprivrede.

Zato, kažu stočari, neće odustati dok ne dobiju sve pa za sad, ostaju u parku. Pričaju da svakako više nemaju šta da izgube.

(ATV)

Čubrilović otvorio brdsku auto-trku “Nagrada Banjaluke 2018”

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je danas u Banjaluci Desetu brdsku auto-trku “Nagrada Banjaluke 2018” koja je okupila 40 takmičara iz cijele BiH. Čubrilović je rekao da ova trka važna za razvoj, unapređenje i popularizaciju auto-sporta, ali i afirmaciju Banjaluke i Republike Srpske. “Ova trka je sklop svega onoga što treba da

OTKRIVEN SPOMENIK Poštovanje i počast borcima Starčevice

U naselju Starčevica, danas je otkriven spomenik na kojem se nalaze imena 102 poginula borca Vojske Republike Srpske sa područja ove mjesne zajendice. Spomenik su otkrili gradonačelnik Igor Radojičić i ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Milenko Savanović, zajedno sa dvoje djece poginulih boraca.

BORIS SPASOJEVIĆ: Milioni uloženi u razvoj Laktaša

Za projekte iz raznih oblasti na području Laktaša od početka ove godine uložena su 5,2 miliona maraka, a cilj je da ta ulaganja u narednom periodu budu još veća, istakao je predsjednik lokalne Skupštine Boris Spasojević.

GAJANIN: Konfucijev institut važna veza sa Kinom

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin rekao je da banjalučki Konfucijev institut predstavlja jedan od aktivnijih dijelova Univerziteta, zahvaljujući rukovodstvu i svim zaposlenim. “Konfucijev institut od samog osnivanja ima ogromnu podršku Univerziteta, ali i resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i predsjednika Srpske Milorada Dodika”, rekao je Gajanin sinoć novinarima u banjalučkom Kulturnom centru “Banski dvor”

Servisne informacije za 23. septembar

Servisne informacije za nedjelju, 23. septembar 2018. godine: Policijska uprava Evidentirana su dva krivična djela. Javni red i mir je narušen jedanput. Dogodilo se šest saobraćajnih nezgoda, bez povrijeđenih lica. Služba hitne pomoći U stanici hitne pomoći pregledano je 87 odraslih pacijenta, 14 djece i obavljeno je 17 kućnih posjeta. Vatrogasna jedinica Vatrogasna brigada je