Vijesti 23.02.2018.

Stočari u parku Mladen Stojanović: “Goli smo kao miševi!”

ČITANJE: 1 minuta

U banjalučkom parku u Mladen Stojanović danas su se okupili stočari. Tvrde da im je ministarstvo dužno dio iznosa za nastalu štetu od eutanazirane stoke.

Među štrajkačima je i Rade Grgić. Prije tri godine, priča Rade, njegovo stado sa više od 430 ovaca oboljelo je od bruceloze, neke su uginule, a neke su morali da ubiju.

Uvjerava da su mu inspektori obećali isplatu štete, a od tada, kaže,od ministarstva poljoprivrede je dobio samo na kašičicu, tačnije 30 odsto. Na današnjem protestu okupilo se desetak stočara. Neki sa sličnim problemom, a neki da podrže Radeta.

“Sve su mi skinuli samo kera ostavili. Nemam od čega da živim. Poremetila se porodica, djeca, svi smo od toga živjeli. Djeca su sa 10 godina čuvala ovce. Danas nemamo ništa goli ko i goli miš, od jednog prosječnog domaćina na Manjači”, žali se Grgić.

Sličan problem doživio je i Dragan Ćutković. Njegove koze oboljele su od iste bolesti, a tvrdi da je sve to zbog sporne vakcine koju je, po naredbi, morao da da svojim kozama.

I on traži od ministarstva da riješe problem jer im je to, kaže, jedini izvor primanja. Pomažemo koliko možemo, a sve zavisi od broja zahtjeva na godišnjem nivou, odgovaraju u ministarstvu poljoprivrede.

Zato, kažu stočari, neće odustati dok ne dobiju sve pa za sad, ostaju u parku. Pričaju da svakako više nemaju šta da izgube.

(ATV)