Vijesti 20.04.2017.

Stogodišnja foto-dokumentacija i u Muzeju policije

ČITANJE: 1 minuta

Muzej Policije Republike Srpske danas je upotpunio građu foto-albumima starim skoro stotinu godina koji sadrže foto-dokumentaciju različitih krivičnih djela.

Riječ je o dokumentaciji Uroša Price, policijskog inspektora koji je radio na području Sarajeva.

NJegov potomak Uroš Mark Prica odlučio je da porodično nasljeđe pokloni Muzeju Policije Srpske i na taj način učini dostupnim svima koji se bave policijskom profesijom, ali i drugima koji su zainteresovani za ovu tematiku.

Načelnik Uprave Ministarstva unutrašnjih poslova za policijsku obuku Mile Šikman rekao je Srni da je riječ o vrijednoj muzejskoj građi, odnosno foto-dokumentaciji iz perioda 1921-1926. godine, koja je urađena na kvalitetnom papiru i kožnom omotu.

On je istakao da je ovaj eksponat ujedno najstariji u Muzeju koji trenutno ima oko 700 eksponata.

“Muzej je vrlo interesantan, a i druge policije u svijetu imaju slične postavke. Drago nam je što pratimo trendove i možemo da pokažemo dio istorije, ne samo Republike Srpske, nego i policijske djelatnosti iz ranijeg perioda na ovim prostorima”, rekao je Šikman.

U znak zahvalnosti za dostavljenu građu, Šikman je Prici poklonio policijski znak urađen u drvetu.

Prica, koji živi u Švajcarskoj, kaže da je ova foto-dokumentacija dio istorije njegove porodice, ali da ju je, iako nije upoznao djeda, odlučio pokloniti Muzeju Policije Srpske.

“Dugo smo je čuvali i to za mene znači jedan dio moje porodice, njene istorije”, rekao je Prica Srni.

On je dodao da povremeno dolazi na ove prostore, njeguje kontakte sa rodbinom i istražuje svoje porijeklo.

(Agencije)