Vijesti 15.02.2016.

Stojanović: Slučaj “Pavlović i drugi” ispolitizovan, u cijeloj priči ime Milorada Dodika

ČITANJE: 4 minute
 Miodrag Stojanovic
Advokat Miodrag Stojanović izjavio je da je slučaj “Pavlović i drugi” ispolitizovan i da je u cijeloj priči ime predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika mjesto prelamanja divergentnih političkih stavova svih političkih činilaca u BiH.

– Resursi Agencije za istrage i zaštitu BiH SIPA <apsolutno su maksimalno korišteni sa namjerom da se dođe do bilo čega u cijeloj ovoj priči i da se to, ne znam zbog čega, tako brzo i tako lomeći preko koljena rješava na vrlo problematičan način- kaže Stojanović.

On ukazuje da je država BiH angažovala u ovom slučaju sve resurse jer je od podnošenja anonimne prijave Sipi u novembru 2015. godine do danas toliko energije uloženo u ovaj predmet, u radnje koje su preduzete, kao i sam način hapšenja ljudi.

– To mi daje za pravo da kažem da je ovo ispolitizovano jer taj nivo djela i samo djelo po sebi to apsolutno ne zaslužuje- kaže Stojanović.

Ugledni advokat sa 37 godina prakse pita “kakva Ljilja Garić i Pero Lazić, to su domaćini, porodični i pošteni ljudi na svom mjestu, šta je ovo?”.

On upozorava da se u cijelom slučaju ne vodi računa o interesima građana Semberije, mogućnosti da se izgubi još jedna banka i više od hiljadu radnih mjesta, niti o drugim opasnostima koje proizilaze iz nečega što apsolutno nije te težine.

– Ja sam više puta ponovio da cjelokupan tok ovoga procesa ide u pravcu koji nije skriven, jer to stoji u prijedlogu, da su njih četvoro osumnjičeni da su kroz navodni kredit od 14. marta 2007. godine oprali 750.000 evra, kredit odobren Miloradu Dodiku kao građaninu i stanovniku Republike Srpske i BiH u cilju kupovine kuće- podsjeća Stojanović.

Prema njegovim riječima, politički uticaj vidi se u jučerašnjim dnevnicima i pisanjem štampe gdje se sve stavlja u fokus apsolutne divergencije saopštenja političkih stranaka i političkih čelnika koji komentarišu ovo suđenje.

– Jedan blok političkih opcija koji se nalazi na nivou BiH kaže – neka pravosuđe radi svoj posao i ide u pravcu utvrđivanja pune istine, a drugi blok kaže – da i mi se slažemo, neka ide, ali zbog čega u ovakvim stvarima određivati pritvor i zbog čega nuditi tim ljudima nešto da bi se nagađali sa tužilaštvom, nečega što nema- kaže Stojanović.

U izjavi Srni Stojanović je potvrdio da je tužilaštvo najavilo proširenje predmeta sa još tri ili četiri imena, kao i postojanje zaštićenog svjedoka.

On kaže da još nije primio rješenje o određivanju pritvora za Slobodana Pavlovića i tri službenika Pavlović banke koji se nalaze u pritvoru u Bijeljini.

Advokat očekuje da će to rješenje u toku dana stići elektronski, a sutra i zvanično poštom i kada taj akt primi počinje da teče rok od 24 sata u kome se mora predati žalba na određivanje pritvora.

– Naša odluka je da idemo sa žalbom i tu nema nikakve dileme, već smo počeli pripremati žalbu na osnovu argumenata koji se nalaze u prijedlogu tužilaštva- kaže Stojanović.

On ukazuje da je svakome od osumnjičenih različit pravni osnov za pritvor, a za Pavlovića je u prijedlogu tužilaštva navedena opasnost od bjekstva, mogućnost uticaja na svjedoke i na suokrivljene i opasnost da će nastaviti ili ponoviti djelo.

Stojanović je rekao i da je nakon današnje posjete Pavloviću uputio dopis Ambasadi SAD u BiH u kojem on zvanično traži da ga posjete u pritvoru kako bi im iznio probleme sa zdravstvenim stanjem.

– Iz Ambasade su saopštili da sa pažnjom prate slučaj i da će voditi računa u cilju zaštite interesa njihovog državljanina, tako da u narednim danima očekujem njihovu posjetu Pavloviću- rekao je Stojanović.

Prema njegovim očekivanjima, ovaj proces će trajati cijele godine zbog količine dokumenata i finansijskih transakcija koje će podrazumijevati dosta vještačenja i stručnih ekspertiza rada i poslovanja Pavlović banke.

U izjavi Srni, advokat Stojanović kaže da ovakvu situaciju nije imao za proteklih 37 godina rada, a veoma je eksponiran zbog predmeta ratnih zločina u Hagu.

(Agencije)