Sport 01.12.2022.

Stojković pred meč sa Švajcarskom: Nismo roboti

ČITANJE: 3 minute

Desiće se ono što smo predvideli, da treća utakmica odlučuje ko ode dalje. Svi imamo emocije, nismo roboti, rekao je selektor reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi pred meč sa Švajcarskom.

On je dodao da navijači dolaze s velikim nabojem emocija.

“To je normalno. Rekao sam i ponovići, turnir, pogotovo Mundijal – svaki bod i gol su važni. Ako pobedimo Švajcarsku, videćete koliku težinu ima bod protiv Kameruna. Ne znam šta ljudi očekuju, da idemo u finale, da pobedimo Brazil? Razumeo bih katastrofu da smo izgubili dve utakmice, ali nismo. Imamo želju, igrači će dati maksimum u jednoj fer igri, a za podršku se zahvaljujem, čak i onima koji nas ne podržavaju Mi smo ovde sa ciljem da damo sve od sebe. Čeka nas teška utakmica, ali zato smo ovde”, kaže slektor o ambicijama.

Tačna kao sat ili šuplja kao sir?

“Mi bismo voleli da pričamo o siru. Znali smo da je Brazil druga dimenzija, a da će između Kameruna i Švajcarske tražiti prolazak u drugu fazu. Ta predviđanja i razmišljanje je dovelo do toga da će se to desiti. Nije moglo drugačije da bude, znali smo da je Švajcarska od velike važnosti i to ćemo imati”, rekao j eStojković.

On je dodao da će pokušaćati da pronađu put do rezultata koji im je potreban, a to je pobjeda.

“Nemojte sumnjati da će momci dati poslednji atom snage i talenta, da bismo došli do tog rezultat. Znamo da neće biti lako. Svedoci smo svih utakmica na Mundijalu i mnogo iznenađenja, ali bićemo spremni”, rekao je Piksi na konferenciji za medije.

O ptanju o kritikama rekao je da je za razliku od prethodnih dana – stanje je dobro.

“Svi igrači su odradili trening i na raspolaganju su za sutrašnju utakmicu. Nisam čitao, verovatno je bilo kritika, možda su očekivali nešto drugo i ne mogu da komentarišem. I da sam čitao, ne bih se bavio tim stvarim”, rekao je selektor Stojković.

O startnih 11

“Možda ćemo igrati sa jednim, dvojicom ili trojicom napadača, videćete sutra. Radili smo u poslednjih nekoliko dana nešto za šta mislim da je trebalo. Radili smo u ofanzivi, ali i defanzivi, da se ne dešavaju onakve greške kao protiv Kameruna. Bitno je da svi daju maksimum i budu i funkciji tima. Srbija otkada sam postao selektor bazira se na timskom duhu i igri, kako u taktičkim tako i u svakom drugom obliku. Videćete da li je jedan napadač dovolkan, da li su dva ili tri mnogo”, rekao je selektor Srbije.

On je dodao da je Vlahović spreman za utakmicu.

“Njegovo stanje je neuporedivo bolje nego što je bilo nego kada smo došli u Dohu. Biće u konkurenciji, bilo bi neozbiljno sa moje strane da govorim o sastavu tima”, rekao je Stojković.

“Napašćemo”

“Mi nismo bili kompletni protiv Brazila i bili smo predodređeni da igramo onako kako su oni diktirali. Imali su fenomenalnu kontrolu lopte. Ispalo je da se branimo, a moralo je tako da bude. Protiv Kameruna je bilo bolje, imali smo ritam, postigli tri gola, imali utakmicu u svojim rukama. Nismo to na kraju znali da iskoristimo, a sada ova treća utakmica…”, dodao je Piksi.

Kaže da ne možete da pobijedite ako ne napadate.

“Neće protivnik dati gol. Naše opredeljenje je da igramo napadači fudbal, znamo da je Švajcarska organizovana i igra sa devetoricom igrača u malom prostoru i teško ih je ‘probiti’, ali fudbal je igra strpljenja, inteligencije i driblinga i može da odluči mnogo faktora. Evo, juče se Poljska branila, pa izgubila… Poštujem ja taj fudbal, ali nisam fan destruktivne igre”, riječi su selektora.

Srbija u petak od 20 časova na stadionu 974 u Dohi igra protiv Švajcarske meč trećeg kola Grupe G.

“Orlovi” imaju samo jedan bod iz prva dva meča, a Švajcarci tri, pa naš tim u osminu finala vodi samo pobjeda nad alpskom selekcijom.

(N.M.)