Svijet 12.10.2022.

Stoltenberg: Ako bi se smanjilo prisustvo NATO-a, situacija u BiH bi se pogoršala

ČITANJE: 1 minuta

Šef NATO Jens Stoltenberg govorio je danas na konferenciji uoči sastanka ministara odbrane koji je održan u Briselu.

Odgovarajući na pitanja novinara, Stoltenberg je govorio o neizvjesnosti misije Althea u Bosni i Hercegovini s obzirom na to da prisustvo zavisi od toga da li će Rusija podržati produženje prisustva misije.

“Neću spekulisati da li će mandat za operaciju EUFOR Althea biti obnovljen ili ne. Jedino što ću reći je da nikome nije u interesu da se mandat ne obnovi, jer prisustvo EU tamo i uz podršku NATO-a pomaže u rješavanju izazova s ​​kojima se Bosna i Hercegovina suočava. I naravno, postoji mnogo briga i mnogo, mnogo izazova sa kojima se svi suočavamo. Ali ako bi smanjili međunarodno prisustvo Althee, ili naše međunarodno prisustvo u Bosni, samo bi otežali tešku situaciju”, rekao je on.

Novinar Nezavisnih novina upitao ga je i da li je zabrinut zbog stanja u Bosni i Hercegovini te kako ocjenjuje sigurnosnu situaciju na Zapadnom Balkanu.

“Veoma pažljivo pratimo situaciju na Zapadnom Balkanu. Imamo nekoliko saveznika na Zapadnom Balkanu. Dio uspješnog proširenja NATO-a u posljednjih nekoliko godina zapravo je bio upravo sa zemljama Zapadnog Balkana, uključujući nedavno Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru. NATO ima istoriju na Zapadnom Balkanu, pomogli smo da se okončaju dva brutalna etnička rata uključujući i rat u Bosni i Hercegovini. Još uvijek smo prisutni na Zapadnom Balkanu sa misijom KFOR-a na Kosovu, kao i našom podrškom sjedištu NATO-a u Sarajevu i podrškom za operaciju EU Althea.

(N.S)