Svijet 30.12.2022.

Stoltenberg: Moskva će pregovarati ako shvati da ne može da ostvari ciljeve

ČITANJE: 1 minuta

Rusija će pristati na mirovne pregovore kada se suoči sa situacijom u kojoj ne može da vojnim sredstvima ostvari svoje ciljeve, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

On je u intervjuu za njemačku novinsku agenciju DPA, čiji su dijelovi danas objavljeni, rekao da je vojna pomoć Ukrajini “najbrži put ka miru”.

“Možda zvuči paradoksalno, ali vojna podrška Ukrajini na najbrži put ka miru”, istakao je Stoltenberg.

Stoltenberg tvrdi da je za kraj sukoba potrebno da predsjednik Rusije Vladimir Putin zaključi da njegove snage “nisu u stanju da preuzmu Ukrajinu” i da će Kremlj tek tada biti spreman za pregovore o rješenju, prenijela je “Raša tudej”.

Generalni sekretar Alijanse je u najnovijem intervjuu branio nedavne napade Ukrajine na vojne mete duboko na ruskoj teritoriji, tvrdeći da su ti udari opravdani i da svaka zemlja ima pravo da se brani.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da Moskva neće ni sa kim razgovarati po uslovima koje je ranije predložio predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

“Mirovna formula” Zelenskog predviđa povlačenje ruske vojske sa Krima i iz Donjecke i Luganske Narodne Republike, te Zaporoške i Hersonske oblasti, koje i Rusija i Ukrajina smatraju dijelom svoje teritorije.

Iako je Lavrov ocijenio da plan Zelenskog nije prihvatljiv, on je naglasio da Kremlj u principu ne odbija ulazak u pregovore sa Ukrajinom, ali da Kijev prvo mora da prizna novu realnost na terenu.

(Srna/ N.S)