Politika 30.11.2022.

Stoltenberg nakon razgovora s Turković u Bukureštu: BiH je važna za NATO

ČITANJE: 1 minuta

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg održao je danas konferenciju za medije tokom drugog, ujedno i posljednjeg dana samita članica NATO-a u Bukureštu na kojem su se održali razgovori i sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković.

Na početku konferencije za novinare, Stoltenberg se ponovno osvrnuo na situaciju u Ukrajini.

“Ukrajina je napredovala, ali ne smijemo potcijeniti Rusiju. Potrebna je dodatna zaštita i pomoć koja će uključivati i protivvazdušne sisteme odbrane”, rekao je Stoltenberg.

Također, objasnio je kako se na današnjem sastanku razgovaralo i o drugim temama koje uključuju aktivnosti Kine, tehnološki napredak države i njene cyber aktivnosti.

Između ostalog, razgovarano je i o nedavnim terorističkim napadima u Istanbulu, a Stoltenberg je naglasio kako saveznici ostaju posvećeni rješavanju prijetnje terorizma.

Na kraju, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je izjavio da je razgovarao i sa ministricom Bosne i Hercegovine Biserom Turković te ministrima iz Gruzije i Moldavije.

“To su naša tri NATO partnera i s njima smo pričali o bezbjednosti, jačanju saradnje, uključujući i jačanje bezbjednosnih i odbrambenih kapaciteta. BiH je važna za stabilnost cijele regije i važna za NATO. Posvećeni smo daljoj podršci BiH uključujući saradnju sa našom bazom u Sarajevu, ali i jačanju odbrambenih i bezbjednosnih institucija”, zaključio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

(A. S.)