Svijet 13.10.2022.

STOLTENBERG: NATO će poštovati put koji izabere BiH

ČITANJE: 1 minuta

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja na putu ka članstvu u NATO-u i mi podržavamo te napore, ali će ta odluka na kraju biti odluka BiH, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg u Briselu, odgovarajući na pitanje Fene koliko je naša zemlja blizak članstvu s obzirom na to da u Bosni i Hercegovini ne postoji unutrašnji politički konsenzus o ovom pitanju.

Dodao je da ova odluka mora biti nešto što Bosna i Hercegovina želi, jer NATO poštuje odluke svih zemalja koje biraju svoj put.

“Na Bosni i Hercegovini je da odluči, kao što je odluku donijelo 30 zemalja NATO-a, odnosno 32 sa Finskom i Švedskom. Ako neka država želi biti neutralna, mi to poštujemo. Ako želi u NATO, onda sjednemo i razgovaramo o njihovom putu ka članstvu”, rekao je Stoltenberg.

Ponovo je naglasio da je Zapadni Balkan region u Evropi u kojem zajedno sarađuju NATO i Evropska unija.

“Zajedno radimo u BiH gdje NATO podržava operaciju UN-a Althea. Naporno radimo na obnovi mandata te operacije. S druge strane, sjedište NATO-a u Sarajevu blisko sarađuje sa zvaničnicima Evropske unije u BiH. NATO ima dugu istoriju na Zapadnom Balkanu gde smo uspeli da zaustavimo dva brutalna rata, a preko Kfora imamo prisustvo i na Kosovu“, naglasio je on.

Na kraju je podvukao da je vidljiva posvećenost NATO-a, odnosno KFOR-a na Kosovu, koji podržava unapređenje dijaloga Beograda i Prištine, javlja izveštač Fene iz Brisela.

(SB)

Oznake: NATO