Vijesti 29.11.2018.

STOP NASILJU NAD ŽENAMA “UN Women bus” danas stigao u Banjaluku

ČITANJE: 2 minute

Svi koji su se odvažili da uđu u narandžasti autobus, koji od danas kruži Banjalukom, mogli su da saznaju više o vrstama nasilja nad ženama, te načinima sprečavanja i zaštiti onih koje su preživjele nasilje.

“UN Women bus” danas je stigao u Banjaluku u sklopu globalne akcije koja sprovodi kampanju “Isključimo nasilje zajedno nad ženama i djevojčicama”, a putnicima su se obratili predstavnici policije, zdravstvenih institucija, socijalnih službi i nevladinih organizacija.

Banjalučani koji danas nisu stigli da se provozaju ovim autobusom to mogu učiniti sutra na relacijama  Autobuska stanica – Podgora i Centar (Vidovdanska) – Zalužani, od 7.30 do 14.30. Autobuska karta se ne plaća.

David Saunders, predstavnik “UN Women BiH”, rekao je da su žene u neravnopravnom položaju u muškom svijetu bilo to na poslu, školi ili kod kuće, u položaju koji muškarci često zloupotrebljavaju.

“Istanbulska konvencija kaže da je nasilje nad ženama diskriminacija i ova konvencija obavezuje BiH da spriječi nasilje nad ženama i djevojkama, da pomogne onima koje su doživjele nasilje i procesuira izvršioce nasilja”, kazao je Saunders.

Dodaje da nasilje nad ženama predstavlja globalnu epidemiju, te da u BiH svaka druga žena doživi neki vid teškog nasilja tokom svog života.

“Pola žena koje tokom 16 dana aktivizma uđu u narandžasti bus su nekad u život doživjele nasilje, a veliki broj muškaraca koji uđu su počinili neki oblik nasilja nad svojom sestrom, ženom, majkom ili kćerkom”, rekao je Saunders.

Ističe da svi muškarci, mladići i dječaci treba da budu zagovornici nultog nasilja nad ženama.

Dragan Banjac, načelnik Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, omladinu i sport, kaže da je nasilje nad ženama  specifična vrsta nasilja jer se dešava u sferi privatnosti, i to najintimnijoj sferi ljudskog života, gdje bi svako trebalo da bude najsigurniji i najbezbjedniji.

Nada Tešanović, predsjedavajuća Vijeća naroda RS, kaže da bi ovakve akcije trebalo sprovoditi cijele godine. Narandžasti bus obilazi više gradova u BiH.

(Nezavisne)