Vijesti 23.01.2016.

Stop vršnjačkom nasilju: Stotine Sarajlija u šetnji za Mahira

ČITANJE: 2 minute
mahir setnja sarajevo
U Sarajevu je danas organizovana mirna “Šetnja za Mahira”, povodom četrdeset dana od smrti tragično preminulog dječaka, koji je prema tvrdnjama majke Mahira Rakovca i njegovog očuha Dubravka Lovrenovića bio žrtva vršnjačkog nasilja.

Nekoliko stotina ljudi učestvovalo je u mirnoj šetnji, kojom se želi naglasiti i upozoriti opasnost od vršnjačkog nasilja u školama. Prije početka šetnje, koja je krenula sa Trga djece Sarajeva prema Marijin Dvoru, do Zgrade institucija BiH, prisutnima se obratio Dubravko Lovrenović.

-Tužilaštvo i MUP Kantona Sarajevo sa svim mogućim kapacitetima rade na istrazi, i to je ono što je važno. Mi vjerujemo nadležnim institucijama, ali bojimo se da zakonska legislativa ni tužilaštvu ni kantonu ne daje potpuno odriješene ruke. Daje im dovoljno šanse i prostora, to je naše uvjerenje. Nadamo se da zločin počinjen nad Mahirom i njegovim najboljim drugom neće proći nekažnjeno- kazao je Lovrenović.

On je dodao kako je nekažnjen zločin ujedno i najteži zločin. Zbog naše djece moramo se boriti. Ovaj slučaj zadire u najosjetljivija pitanja današnje BiH i zbog toga će ovaj slučaj pokazati imamo li mi Bosanci i Hercegovci imalo ponosa. To će pokazati jesmo li se navikli na zlo i je li to normalna pojava.

-Gnusne laži koje su se pojavile prije sedam dana u medijima u slučaju našeg Mahira ću da demantiram, jer imam čvrste dokaze za to. Kada ću izaći u medije ne zavisi samo od mene. Ono što je sigurno jeste da ću ja nastaviti da govorim i da se borim- zaključio je Lovrenović.

Istim povodom “Šetnja za Mahira” organizovana je danas u Goraždu, a učesnicima su podijeljene ljubičaste vrpce, kao simbol borbe protiv nasilja nad djecom.

(Klix)