Vijesti 10.04.2016.

Stradanje Srba u NDH proglasiti genocidom

ČITANJE: 3 minute
dodik vucic
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je važno da Srbi zatraže da stradanje Srba u fašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ bude proglašeno genocidom.

“Važno je da nađemo snagu, finansijska sredstva i napore da dodatno objasnimo događaje i stradanja nastala u fašizmu i fašističkoj gendocidnoj državi NDH”, rekao je Dodik novinarima, nakon što je u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu prisustvovao centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja 75 godina od početka Drugog svjetskog rata na prostorima bivše Jugoslavije.

On je naglasio da se kod Srba ne može prihvatiti pokušaj karikatura da se Srebrenica proglasi genocidom, bez obzira na veliku ujdurmu i pritisak svijeta.

“To, naravno, nije bio genocid, nego veliko stradanje, veliki zločin. Za to odgovaraju ljudi”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da Srbi ne kriju one koji su počinili zločin u Srebrenici, ali da ne mogu da prihvate kvalifikaciju kao što je genocid.

Prema njegovim riječima, da je svijet bio pravičan desilo bi se ranije da zločini NDH budu proglašeni genocidom.

“Kada samo malo uđete u pročišćavanje činjenica tog vremena ne možete da ne kažete da to nije bio genocid, ali očigledno da to ne zanima Evropu”, rekao je Dodik.

On je naveo da su ranije postojale inicijative i da on misli da ih treba ojačati, te da gotovo nema nijednog ozbiljnijeg razgovora, a da se ne insistira na tome.

Dodik je rekao da Srbi neopravdano nisu potencirali i na neki čudan način nisu insistirali na tome da ne iritiraju druge.

“Mislim da je istorijski trenutak tražiti da se i to pitanje aktuelizuje”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su najveća stradanja Srba vezana za četrdesete godine prošlog vijeka, kao i na činjenicu da je postojao logor Jasenovac, koji je bio produkt NDH i njene fašističke ideologije, koja je išla za tim da uništi Srbe na svim prostorima, ne samo Hrvatske, nego i BiH.

Dodik je ocijenio da u to vrijeme nije bilo društvene svijesti kod drugih naroda da štite i brane Srbe.

On je podsjetio da je U NDH postojao i dječiji logor gdje je, prema njihovim podacima, pobijeno više od 40.000, uglavnom srpske djece, što je govorilo o namjerama NDH.

Dodik je rekao da je velika jugoslovenska ideja sa kojom su Srbi bili zaneseni bila motivisana time da se drugim narodima obezbijedi sloboda, a kasnije i država, a da Srbi na kraju prošlog vijeka budu satanizovani upravo od onih kojima su dali slobodu.

On je podsjetio na činjenicu da je u partizanima bilo najviše Srba i da je ustanak protiv fašizma u BiH i Hrvatskoj dignut u sredinama, gdje su sto odsto bili Srbi, što govori o tome da su Srbi jedini imali svijest o borbi protiv fašizma i da se protiv njega pobune, dok drugi narodi nisu.

Dodik je rekao da su rijetki iz drugih naroda opjevani u pjesmama i snimljeni u filmovima komunističkog režima, trebalo je da unesu zabunu.

On je istakao da je važno obilježiti današnji datum, 75 godina od NDH i stradanja Srba koji je dio kontinuiteta srpskog stradanja, posebno u čitavom sistemu logora od Jasenovca do stare Gradiške gdje stradalo više od 500.000 Srba.

“Naravno da je potrebno praštati, ali veoma teško je naći mir u tom oproštaju i činjenici da je ubijeno toliko ljudi, naših sunarodnika, i na tako brutalan način. Zato je važno da vlasti Srbije i Republike Srpske zajedno obilježavaju tako važne datume naše istorije koji su najčešće datumi stradanja”, poručio je Dodik.

(Agencije)

Oznake: Milorad Dodik