Magazin 23.11.2015.

Strah od raka: Britanci više ne jedu slaninu i kobasice!

ČITANJE: 1 minuta
kobasice
Prodaja pakovanih kobasica i slanine u vodećim prodavnicama prehrambene robe u Britaniji znatno je pala u nedeljama poslije izvještaja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u kome se tvrdi da konzumiranje prerađevina od mesa može uzrokovati rak crijeva, pokazali su danas objavljeni podaci istraživačke kompanije IRI.

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), kao deo SZO, prošlog mjeseca je prerađevine od mesa svrstala u prvu grupu potencijalnih izazivača raka, pored duvana, azbesta i gasova iz dizel motora, podsjeća Rojters.

Nedelju dana nakon objavljivanja izveštaja IARC-a, odnosno do 31. oktobra, kompanija IRI je pratila prodaju slanine i kobasica u vodećim britanskim trgovinskim lancima, kao i u nedelji završno sa 7. novembrom, i ustanovila da je promet tih artikala opao za oko tri miliona funti (4,5 miliona dolara) u periodu od dvije nedelje.

“Iako su i prije postojale veze između nekih vrsta mesnih prerađevina i pojedinih vrsta raka, saopštenje prestižnog globalnog organa je brzo ‘pokupio’ veliki broj medija, što je direktno uticalo na opredjeljenja potrošaca prilikom kupovine”, izjavio je šef strateškog odeljenja IRI, Martin Vud.

(Agencije)