Vijesti 05.12.2015.

Strah od terorizma: Mnogi aranžmani iz BiH za Pariz otkazani

ČITANJE: 2 minute

pariz

Postoji interes bh. građana za doček Nove godine preko granice, ali i strah kod turista nakon posljednjih terorističkih napada u Parizu, pa su mnogi aranžmani za Francusku otkazani, potvrdili su iz više turističkih agencija.

U banjalučkoj agenciji “Sebastijan” govore da su u ponudi imali putovanja za Francusku, ali pošto nije bilo zainteresovanih, a oni koji su već bili rezervisali odustali od puta, ponudili su kao alternativu neke druge gradove.

-Isti slučaj smo imali ljetos, gdje su se umjesto ljetovanja u Turskoj turisti radije odlučivali za Grčku. Što se tiče dočeka Nove godine, najtraženiji su Budimpešta, Rim, Prag, Beč, Barselona, te domaće destinacije poput Jahorine i Vlašića – kažu u ovoj agenciji.

Da novac, ipak, i dalje na prvom mjestu diktira destinaciju, kažu u Agenciji “Star” iz Banjaluke, gdje su za najluđu noć najtraženiji Budimpešta i domaći gradovi.

-Dešavalo se da se ljudi raspituju i za bezbjednost na nekim destinacijama, što je normalno s obzirom na protekla nemila dešavanja – kažu u “Staru”.

U sarajevskoj agenciji “Relax Tours” kažu da se, za razliku od prethodne godine, biraju skuplja putovanja u Dubai, Istanbul, Milano i na Jadran… “Naravno da uvijek postoji strah nakon terorističkih napada, ali oni koji su navikli da stalno putuju, oni će i dalje na put”, kažu u ovoj agenciji.

Novogodišnja putovanja u Francusku otkazana su i u sarajevskoj turističkoj agenciji “ARD Travel”, a aletrnativa su bliži evropski ili gradovi u BiH.

-Nikome nije bilo ugodno nakon napada, ni turistima ni zaposlenima, zbog toga su nam otkazana sva putovanja u Francusku. Nova godina se najčešće dočekuje u Beču, Budimpešti, Rimu i Pragu- ističu u ovoj agenciji.

U tuzlanskom “Hit Toursu” potvrdili su da ima malo straha kod turista, a da su Bratislava, Dubrovnik i Prag destinacije koje su u ovoj agenciji najtraženije.

Banjalučanin Bojan K. ove godine, umjesto romantičnog putovanja u Grad svjetlosti, gdje je planirao s vjerenicom provesti najluđu noć, odlučio je, radi bezbjednosti, Novu godinu ipak dočekati na Vlašiću ili Kozari.

– Iako vjerujem da će bezbjednosne službe u inostranstvu biti na nivou, ipak ćemo radije ostati u granicama BiH – kaže on, dodajući da se, nažalost, zbog terorizma čovjek više 100 odsto ne osjeća nigdje sigurno.

(NN)