Vijesti 09.03.2016.

Strah tjera Srbe sa ognjišta

ČITANJE: 2 minute
rs-Zavidovici_620x0
Zavidovići- Dugoočekivani sastanak Srba povratnika u federalnu opštinu Zavidovići sa lokalnim vlastima u utorak se, konačno, dogodio. Susret je dao nadu da će biti povećana sigurnost povratnika.

Načelnik Policijske uprave Zavidovići, Vedad Šečić ispred MUP FBiH i načelnik Službe za upravu pitanja boraca, raseljenih i izbjeglica Idriz Alihodžić ispred Kabineta načelnika Opštine Zavidovići bili su sagovornici delegaciji Srba u kojoj su bili Zoran Blagojević, Radenko Lukić, Mirko Blašković i Simo Dabić.

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana sa sjedištem u Doboju Zoran Blagojević je prenio zabrinutost povratnika za sigurnost i dalji opstanak na vjekovnim ognjištima.

– Rekao sam ono što smo godinama primali kao prijave, a koje se nisu rješavale, jer je teško bilo doći do zvaničnika opštinske i policijske vlasti u tom gradu. Sa nama su bili i oštećeni, koji su direktno prenijeli svoja negativna iskustva i čini se da su time učinili da se naši domaćini pomalo neprijatno osjećaju – kaže  Blagojević.

Dokumentovano su o napadima na povratnike i njihovu imovinu u naseljima u dolini rijeke Krivaje upoznali vlasti Zavidovića. Prenijeli su im sumnju da nije riječ o slučajnim incidentima već o ciljanom zastrašivanju.

– Rekao sam im i da sam od susjeda Bošnjaka u dva navrata upitan da li ću prodati kuću i imanje, a kada sam odgovorio negativno, nedugo potom mi je zapaljena štala i obijena kuća – kaže Simo Dabić, kojem je kuća u Vozući tri puta obijana.

Blagojević je izrazio zadovoljstvo urađenim u Zavidovićima, posebno korektnim odnosom policije.

– Predložili su i prihvatli smo zaključke po kojima će biti pojačano prisustvo i aktivnosti policije u Vozući, posebno u blizini srpskih naselja. Pojačaće se i kontrola sječe šume, kako bi se zaštita imovina Srba u tom dijelu. Novi sastanak dogovoren je za 15. april, kada bi ponovo analizirali stanje i utvrdili da li je bilo pomaka i rezultata nakon ovog sastanka – kaže Blagojević.

Napadi

Dug je spisak ataka na Srbe, koji su do rata u BiH u tom dijelu ove federalne opštine u Vozući bili većinski narod. U naselju Trnići obijene su sve kuće koje su Srbi obnovili, u susjednoj Stošnici, Janjilama, Predrazima, Pantelićima veliki broj kuća, groblje u Stogu je devastirano i oskrnavljeno. Posljednji slučaj ugrožavanja Srba bila je masovna sječa srpske šume u Kalajišima, a poznati počinilac nije procesuiran.

(Novosti.rs)