Magazin 10.12.2018.

Strahinja Nikić, gitarista benda “MultiCultus”: Tehnologija je “pojela” čovjeka

ČITANJE: 3 minute

Bend “MultiCultus” premijerno je predstavio video-spot za pjesmu “Urbanica” u klubu “Rock Symphony cafe” u Banjaluci. Sastav je u sklopu promocije održao i koncert u ovom klubu, a za ovu pjesmu kažu da spot govori o uticaju i ovisnosti modernog čovjeka.

“Spot govori koliko smo postali ovisni o tehnologiji i koliko nas je ona ‘pojela’. U spotu vidimo glavnog aktera kako u snu bježi od hologramske projekcije našeg pjevača i kada se probudi, zbunjen je jer mu je san bio poprilično realističan. To govori o tome kako bi to nekad mogla biti i prava realnost”, rekao je Strahinja Nikić, gitarista benda “MultiCultus”, i dodaje da su na snimanju spota radili sedam dana na sedam lokacija.

“Snimali smo u industrijskom kompleksu ‘Incel’, u video-studiju ‘Mania’, u Gospodskoj ulici, u kafiću ‘City Pub’ i u nekoj od okolnih šuma”, dodao je Nikić.

Spot je snimljen u saradnji sa Akademijom umjetnosti. Za režiju i montažu bio je zadužen Milan Banjac, a snimatelj je bio Danijel Špadić.

“U glavnim ulogama su bili Nemanja Bajić i naš pjevač Miloš Maričić. Za šminku je bila zadužena Ivana Vučković. Bitno je i da kažemo da smo pjesmu snimali u studiju ‘Oksigen’ i da nam je miks i master radio Momir Nikić”, dodao je on.

Inače, pjesma “Urbanica” je najstarija pjesma banjalučkog benda i ova numera je, po riječima članova, definisala bend te je zbog toga zaslužila adekvatan video-spot.

“Čekali smo tri godine da se stvore uslovi za spot. Ove godine smo pridobili dosta pažnje, kako publike, tako i medija, imali smo dosta nastupa, nekoliko nagrada i odlučili smo da je sada trenutak za taj spot”, naglasio je Nikić.

“Odlučuli smo da poslije premijernog prikazivanja spota publici i odsviramo nešto. Da im poklonimo jedan mini-koncert u znak zahvalnosti za podršku koju smo imali ove i proteklih godina, a i da na neki način proslavimo ovu uspješnu godinu i s tim je zaključimo. Tu nedjelju ‘Rock Symphony cafe’ je bio pun. Publika je stvarno bila fenomenalna, to potvrđuje i poziv na bis na kraju koncerta. Mi smo prezadovoljni cijelom ovom godinom, tako i sa ovom promocijom, koja je definitivno premašila naša očekivanja”, zaključio je Nikić.

Gitarista ističe da je danas objava video-spotova postala skoro pa obavezna stvar u svijetu muzike, te da se, nažalost, muzika sve više gleda, a manje sluša.

“Nažalost, danas je često sve u video-spotu. Ako nemate spot, niko vas ni ne sluša. To je stvarno žalosno jer se mnogi bendovi onda fokusiraju na izgled spota, dok zapostavljaju muziku koju komponuju i sviraju. Mi to pokušavamo da uvežemo pa da nam i spot i pjesma budu najbolji što mogu”, rekao je Nikić.

Što se tiče narednih planova ovog banjalučkog sastava, Nikić ističe da je u najavi još jedno snimanje, kao i nekoliko nastupa.

“Kao nagradu za pobjedu na ‘Mostarskoj gitarijadi’ dobili smo trodnevno snimanje u ‘Pavarotti’ muzičkom centru, koju ćemo iskoristiti sljedeće godine. Imamo planove za nekoliko nastupa zasad, a nadamo se da će ih biti još. Isto tako, trebalo bi da idemo na ‘Zaječarsku gitarijadu’ sljedeće godine kao rezultat pobjede na ‘Banjalučkoj gitarijadi'”, istakao je Nikić.

(Nezavisne)