Vijesti 27.09.2018.

STRAHUJU OD PROSJAKA Mještani Borika mjesecima upozoravaju na nove „komšije“

ČITANJE: 3 minute

Mještani banjalučkog naselja Borik mjesecima žive u strahu od grupe Roma koji su se doselili u neposrednoj blizini Rebrovačkog mosta.

Da situacija bude još gora, Romi su trenutno na parceli koja je u vlasništvu grada Banjaluke, pa građani sa pravom postavljaju pitanje da li nove „komšije“ imaju nečiju zaštitu, iako se zna kakvim se poslom svakodnevno bave.

– Mjesecima se obraćamo svima, potpisali smo i peticiju koju smo dostavili od nadležnih u našoj mjesnoj zajednici do gradske inspekcije i policije, ali očigledno je da niko ne želi da riješi ovaj problem. Vjerovatno čekaju da se nešto loše desi pa da se tek onda reaguje – ispričao je Banjalučanin čiji identitet je poznat našoj redakciji.

Kako je reakcija nadležnih izostala, građani su odlučili da preuzmu stvar u svoje ruke, pa su vlastitim snagama i angažovanjem advokata došli do informacija o vlasnicima parcela koje se nalaze pored Rebrovačkog mosta. Romi su izbačeni sa privatnih parcela, ali su se na kraju skrasili na onoj koja je u vlasništvu grada.

Ne samo to, stanari su zahvaljujući svojim kontaktima došli do informacija da su Romi došli iz Modriče, te da su njihove „gazde“ braća čiji je identitet dobro poznat i policiji.

– Ne treba biti previše pametan pa shvatiti da to nije neko ko nema gdje da živi pa je došao i napravio sebi improvizovani objekat. Ovdje se radi o organizovanoj grupi prosjaka u kojoj su djeca od dvije, tri godine, mladi tinejdžeri, te trudnice i stariji, o čemu svjedoče i fotografije koje smo zabilježili kada se pojave njihove „gazde“ s automobilima kojih se ne bi postidjeli ni imućniji građani – ispričao je ogorčeni Banjalučanin.

Dodaje kako je jedne prilike policija odreagovala brzo i sa dasterima došla pred objekat Roma, ali su se gazde razbježale, što takođe, kako navode, svjedoči o tome da se ne bave legalnim poslovima.

Drugi stanari takođe navode da mjesecima ne mogu normalno živjeti, a da ih je posebno zabrinula informacija da su se Romi trenutno stacionirali na gradskom zemljištu.

– Od prošle godine oni su tu, u krugu od par desetina metara. Prvo su bili na privatnim parcelama čiji vlasnici ne žive u blizini, pa kada su otjerani sa tih parcela sada su na gradskom zemljištu. Niko nas ne može ubijediti da ih neko u ovome ne navodi i da je čista slučajnost da se sada nalaze na gradskom zemljištu- tvrde stanari banjalučkog naselja Borik.

U Policijskoj upravi Banjaluka navode da će u narednom periodu obići ovu lokaciju i sankcionisati eventualne prekršaje.

U Gradskoj upravi kažu da je komunalna inspekcija izlazila na teren i razgovarala sa Romima koji su se nastanili u blizini Rebrovačkog groblja, a koji tvrde da se nalaze na privatnoj površini i da imaju odobrenje vlasnika za boravak.

– Pokrenućemo postupak utvrđivanja vlasništva nad parcelom. Ukoliko se utvrdi da je to javna površina, montažni objekat će biti uklonjen – rekli su iz Gradske uprave.

“Potrebne drastične kazne”

Prošle godine Policijskoj upravi Banjaluka više puta je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira od strane veće grupe Roma koja boravi u kontejneru pored Rebrovačkog mosta. Upućeni, međutim, ističu da se protiv prosjaka ne može boriti prekršajnim nalozima, već isključivo drastičnim kaznama protiv onih koji su u vrhu lanca prosjačenja.

– Jedini način da se bori protiv prosjačenja su zatvorske kazne za one koji teraju tu djecu da zarađuju – objasnio je ranije naš izvor.

(Srpskainfo)