Vijesti 25.04.2016.

Štrajk boraca ispred zgrade Vlade FBiH

ČITANJE: 2 minute
borci
Oko pet hiljada pripadnika boračke populacije protestvuje pred zgradom Vlade Federacije u Sarajevu.

Traže ostavku federalnog ministra za pitanje boraca Salke Bukvarevića i jednoglasno usvajanje rezolucije koju su donijeli.

Rezolucijom koju je potpisalo 600 članica traže prije svega jedinstven registar korisnika boračkih prava, jedinstvenu organizaciju boraca i mjesečni dodatak koji ne može biti niži od minimalne penzije od 326 KM.

Tim od pet ljudi, predstavnika okupljenjih boraca, trenutno je otišao u Vladu na pregovore. Na protestima su skandirali Slako napolje, isticali da je u ratu bilo oko 251 000 pripadnika armije RBiH i HVO-a a danas ih ima blizu 600.000 uvedenih u pravo, te da je sedam hiljada dosada izvršilo samoubistvo i da je za to krivac država.

“Primam 82 KM kao neratni invalid a zapravo sam ratni invalid. Obilio sam od PTSP-a, bio ranjen a zbog ograničenog roka za predaju dokumentacije nisam uspio ostvariti prava. Rok je bio 2007. godina,a ja sam tek 2013, uspio naći papir o ranjavanju”, rekao je Mezim Alić iz Sarajeva.

On dodaje da se sada vodi kao mentalni bolesnik od rođenja a završio je elektrotehničku školu, radio i bio vojni policajac cijelo vrijeme rata.

“Zar sam to mogao kao mentalni bolesnik”, pita se Alić. Podršku protestima su im dali i čanovi Ssindikata solidarnost iz Tuzle. Ranije su iz koordinacije temeljnih boračkih udruženja rekli da nećevbiti na protestima.

“Naš stav je potpuno isti kao što je bio svih ovih dana, mi smo otvoreni za razgovore i pregovore sa svim predstavnicima boračkih organizacija, poštujemo svakog borca i svaku boračku organizaciju i svakom od tih predstavnika bilo je omogućeno da do 15. marta iskažu svoje zahtjeve kada je u pitanju zakon o pravima demobilisanih borca i članova njihovih porodica”, izjavio je nešto ranije Feni federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević.

Naveo je da će im i danas biti na raspolaganju Komisija koja radi na radnom tekstu tog zakona s mogućnošću da razgovaraju o svim zahtjevima, s obzirom na to da je to radni materijal još se razgovara o svim zahtjevima.

“S tim da se mora voditi računa da se za svaki zahtjev mora jasno definisati opravdanost zahtjeva, a za one zahtjeve koji podrazumijevaju finansijska sredstva se moraju napraviti obračuni i kazati odakle su ta dodatna sredstava za bilo koje dodatno pravo”, naglasio je ministar Bukvarević.

(Nezavisne/Agencije)