Vijesti 26.01.2016.

Štrajk vozača u Banjaluci: Ako im spuste plate obustavljaju rad?

ČITANJE: 1 minuta
gradski autobusi
Ukoliko prevoznici spuste plate radnicima zbog najavljenog pojeftinjenja karata u gradskom i prigradskom prevozu u Banjaluci oni će najvjerovatnije obustaviti rad.

Ovo je Pressu potvrdio predsjednik Udruženja vozača i automehaničara gradskog i prigradskog prevoza Draško Talijan.

– U petak imamo sastanak i donijećemo odluku da obustavljamo rad ukoliko odluka prevoznika bude da snižavaju plate radnicima zbog peripetija oko pojeftinjenja cijene karte. Ne može uvijek sve da ide preko leđa radnika i građana. To što što su oni napravili ugovor štetan za građane ne znači da vozači treba da ispaštaju – rekao je Talijan.

Napominjemo, u sagi koja traje već danima predstavnici grada ne uspjevaju da se usaglase sa preduzećima, koja obavljaju usluge gradskog i prigradskog prevoza, oko cijene karte, koja treba da ide dole, jer je cijena nafte na tržištu uveliko pala. Juče su prevoznici dostavili predlog gradu sa novom cijenom karte od 1,40 KM. Danas se očekuje oglašavanje predstavnika grada o ovom pitanju.

Pojedini građani smatraju da su predstavnici grada zajedno sa prevoznicima namjerno odugovlačili sa odlukom o formiranju nove cijene do 25. januara, jer prodaja karata počinje od 25. u mjesecu za naredni mjesec.

Po ovome će prevoznici, najvjerovatnije, voziti i u februaru po starim cijenama, a do marta, kako tvrde neki, možda dođe i do rasta cijene goriva, pa i ovo pojeftinjenje padne u vodu.

Ukoliko dogovor bude postignut u narednih nekoliko dana u februaru će biti smanjene samo pojedinačne karte, a oni koji kupe mjesečne voziće se po staroj cijeni.

(Press)