Vijesti 15.07.2016.

Štrajkači iz parka ušli u skupštinu i najavili radikalne mjere

ČITANJE: 2 minute

Za Danijela Radića, Radenka Pecalja, Njegoša Tomića i Miroslava Gnjatovića, štrajkače iz banjalučkog parka, nije bilo mjesta ispred Narodne skupštine. Policija im je zabranila da tamo, dok se održavala sjednica o referendumu, podsjete političare na svoje zahtjeve i petomjesečni štrajk.

“Policija je došla, kažu, ne možete tu bliže od 50 metara, takav je zakon. Mi smo više ne znam ko smo i šta smo. Najbolje da nas u šumu negdje postave da nas niko ne vidi pošto ovdje će nas neko i vidjeti. A ne vidi nas onaj ko treba da nas vidi, razumijete”, kaže Miroslav Gnjatović.

Izgleda da ih je neko, ipak, vidio jer su, nakon nekoliko časova, uspjeli da uđu u Parlament. Na ulazu ih je dočekao poslanik opozicije s kojim su razgovarali. O čemu tačno, nije poznato. Ali su mu, vjerovatno, rekli da neće odustati dok ne dobiju posao ili da ne žele da im Nedeljko Mitrović rješava probleme.

“Pričaju juče da prave neku lista prioriteta. A gdje su ti proriteti 20 i nešto godina. Meni Nedeljko Mitrović nudi posao kod privatnika. Toliko od toga, to sam zaslužio. Da budem rob nečiji čovječe, opet!”, objašnjava Gnjatović.

“Imam osjećaj da oni pretpostavljaju da će samo dobiti neko radno mjesto da se sklone iz šatora, a da će ubrzo poslije toga dobiti otkaz. Što nije bila niti će biti namjera bilo ko da to učini”, rekao je Nedeljko Mitrović,predsjednik Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila RS.

U pravu su štrajkači, poručuju iz Boračke organizacije. Milomir Savčić kaže da pojedinci, koji sad pokušavaju da pomognu, kupuju vrijeme i ne rade na sistemskom rješenju problema zapošljavanja djece poginulih boraca.

“Kako će Organizacija zarobljenih, poginulih i nestalih da izvrši tu obavezu ili preuzeti zadatak u preko 40 opština tamo gdje nije registrovana. Gubimo vrijeme, a u suštini se ništa ne rješava”, izjavio je Milomir Savčić,predsjednik BORS-a.

Ministar boračko-invalidske zaštite juče je prihvatio da Republička organizacija porodica poginulih napravi rang listu djece palih boraca koje treba zaposliti. Ima ih oko 1700 ali, poručuju – moraju se znati prioriteti. Spisak, od njih 180, već imaju u Doboju. Za njih četrdesetak, sa fakultetskom diplomom, grad je obezbjedio pripravnički staž.

“Po zanimanju doktor stomatologije, dijete palog borca. Završila sam fakultet u Banjaluci. Imali smo fin razgovor, mislim da ćemo na kraju biti svi zadovoljni”, otkrila je Biljana Mitrović, stomatolog.

Teško da će u banjalučkoj priči, uskoro, biti zadovoljnih, barem ako je suditi prema proteklih pet mjeseci. Zato, kako rekoše štrajkači, šatori ostaju.

(ATV)